USVOJEN PRIJEDLOG O PREIMENOVANJU TRGA: / 'Po drugi put ćemo ubiti Tita, ali njegov trg neće pasti šaptom'

21.7.2017.
10:45
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prijedlog je usvojen sa četiri glasa ZA i jednim PROTIV.

Zlatko Hasanbegović, koji je na čelu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, izložio je svoj "historiografski presjek događaja", dok je u ime drugog predlagatelja, stranke Neovisni za Hrvatsku, govorio Tomislav Jonjić.

"U članku prvom Ustava, RH je definirana kao demokratska država i kao takva ne smije njegovati totalitarne ideologije i simbole, neovisno o njihovu predznaku. U tom kontekstu stranka Neovisni za Hrvatsku zahtijeva da se s Trga maršala Tita ukloni to ime. Od dana kad je on imenovan tim imenom, izaziva negodovanje dijela stanovnika Grada Zagreba", rekao je Jonjić.

Hasanbegović je podijelio "dokumente iz osobne pismohrane" o promjeni naziva ulica i trgova 1946., koje su donijele komunističke vlasti.

Hasanbegović udario po Titu

"Trg maršala Tita je simbol ropstva. On je jugoslavenski komunistički diktator, negacija hrvatstva i demokracije. Ovo nije politička trgovina, nego zahtjev za poništenje najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj", dodao je, prenosi N1.

NE PRESTAJU REAKCIJE NA PROMJENU IMENA TITOVOG TRGA: ‘Ovo je jedna od najsramotnijih političkih trgovina u novijoj hrvatskoj povijesti’

Ranije se pak Odboru obratila Rada Borić iz Nove ljevice koja je kritizirala naprasno sazivanje sjednice: "Ne znam gdje gori da se sjednica saziva ovako brzo i da nije najavljena četiri dana prije. Ovaj datum možda je kuriozum, možda nije slučajan. Dana 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Gotovo istim jezikom "da je zločinac Tito za zemlju nesreća, zato će onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobiti novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka". Bojim se da ćemo mi po drugi put ubiti Tita.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Trg neće pasti šaptom'

"Trgovalo se trgom, ali trg barem neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo. Nas optužujete za jugoslavenstvo, a tko od nas nije rekao da je zločin zločin? A mnogi od vas to nisu napravili. Poslužili ste se onim klasičnim što danas zovemo alternativnim činjenicama. Lijepo ste nabrojili sve ulice i trgove koje su imale imena dikatora. Kad zagovaramo da ime Trga maršala Tita ostane, zagovaramo sjećanje, memoriju. Kao što vam je poznato, više od dvije tisuće antifašističkih spomenika u Hrvatskoj je uništeno. Ne možemo početi govoriti o novom zajedništvu, ako smo ostali u preimenovanjima trgova, ako ne govorimo o gradu i razvoju korupcije. Ovo zajedništvo i ovaj Odbor je iznuđeni odbor. Znamo da je ponuđeni referendum gradonačelnika negdje nestao. Ako govorimo o demokraciji, onda postoje i demokratske procedure", rekla je Borić, uputivši kritiku na kasnu dostavu dokumenata, koji se nisu stigli obraditi prije početka sjednice.

"Ovo je doista iznuđeno i nemojmo se praviti da nije tako", rekla je Borić.

'Bandić je pao bez ispaljenog metka'

Rajko Ostojić kazao je kako je Tito Hrvate poveo u borbu protiv fašizma.

"Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbu protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti? Zapitajte se tko je sljedeći? Gospodin Bandić koji je bio donositelj odluka i dobio šest mandata, danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila osam posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik. Mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka", rekao je Ostojić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali