PRIOPĆENJE HND-a

BURNA REAKCIJA NAKON KOLINDINE PRESICE: ‘Njen potez je skandalozan, ona samo fingira otvorenost prema javnosti’

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je, u prigodi druge obljetnice od polaganje svečane prisege, održala konferenciju za novinare. HND-u se tim povodom požalilo više redakcija, da su na današnju tiskovnu konferenciju izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin Ured. Pritom nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj.

Hrvatsko novinarsko društvo je priopćilo da pozdravlja što je predsjednica konačno prihvatila njihov višekratno ponovljen zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, umjesto prakse jednosmjernog obraćanja novinarima ili slanja priopćenja, bez mogućnosti postavljanja pitanja. Ipak, današnji potez pozivanja na konferenciju za novinare samo određene novinare, na što se više redakcija požalilo HND-u, smatraju skandaloznim. Ističu da nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: ‘Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije i države. U tom segmentu imamo izvanredno stanje…’

‘Ne dovodeći u pitanje profesionalnost pozvanih novinara na tiskovnu konferenciju, smatramo takav postupak nedopustivim izigravanjem dobrih, demokratskih običaja. Jer, nisu čak ni redakcije bile službeno obaviještene, kako bi same odlučile kojeg će novinara poslati da izvještava, što smatramo izravnim miješanjem u autonomiju medija. O svojevrsnoj konspiraciji sazivanja tiskovne konferencije o dvogodišnjici mandata Predsjednice RH govori i činjenica da na njezinim službenim stranicama o tome nema obavijesti’, priopćeno je iz HND-a.

Praksa sazivanja tiskovnih konferencija mora biti takva da se o njima obavještavaju sve redakcije bez izuzetka, ona ne smije biti selektivna i rezultat preferencija političara, ističu u HND-u i dodaju da se u protivnom nameće sumnja da je konferencija za novinare sazvana zato da bi se fingirala otvorenost prema javnosti, odnosno izbjegla eventualna neugodna pitanja onih koji nisu pozvani.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr