TRAŽI SE HITNO OČITOVANJE

BURNA RASPRAVA U SABORU: Mrsić: ‘Kordić nije Hrvatska koju želimo. Hvala hrabrim studentima’; Šuker ‘Neke smeta što ima Hrvata u BiH’

‘Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti. Želimo da Hrvatska bude drugačija’, kazao je Mrsić

Lider stranke Demokrati Mirando Mrsić izjavio je u srijedu kako je užasnut činjenicom da je osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje u zagrebačkom Studenskom domu “Stjepan Radić”, zbog čega je u Saboru zatražio hitno očitovanje Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke nadbiskupije, koja je predavanje i organizirala.

‘Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti’

“Užasnut sam situacijom koja se jučer desila u Zagrebu, gdje je u organizaciji crkve u prostorima Sveučilišta u Zagrebu pred studentima govorio osuđeni ratni zločinac. Kakvu poruku šaljemo građanima i onima koji su pobijeni u Ahmićima”, upitao je Mrsić, napominjući da je Kordić jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih godina.

Zbog svega je zatražio hitno očitovanje Studentskog centra Zagreb, Zagrebačke nadbiskupije i rektora Sveučilišta u Zagrebu, ali i zabranu budućih gostovanja osuđenog ratnog zločinca.

Mrsić je zahvalio “hrabrim studentima” koji su javno iskazali svoje negodovanje i pokušali spriječiti organizaciju jedne takve tribine a onima koji su došli dati podršku osuđenom ratnom zločincu poručio je da se zapitaju: “Pronalazite li riječi Boga u riječima ratnog zločinca, ili u suzama i patnji svih onih koji su stradali od Kordićeve ruke”.

“Dario Kordić nije Hrvatska koju želimo, ni Hrvatska u kojoj želimo živjeti. Želimo da Hrvatska bude drugačija”, istaknuo je.

HDZ-ovac Ivan Šuker uzvratio mu je kako “možda neke još uvijek smeta što ima Hrvata u BiH”.

KORDIĆEVO PREDAVANJE PREKINULI STUDENTI: Dok je krvnik govorio kako mu je bilo teško u ratu i u Haagu, vikali su mu: ‘Ti si ratni zločinac’

Najveći pojedinačni pokolj tijekom tog rata

Inače, Dario Kordić govorio je u utorak navečer o vjeri i Bogu na skupu u u zagrebačkom Studentskom domu “Stjepan Radić”, a skupina studenata prekinula je predavanje uz povike Kordiću da je ratni zločinac.

Dario Kordić osuđen je na Haškom sudu zbog pokolja koji je predvodio u selu Ahmići u središnjoj Bosni. Pokolj je počinjen protiv muslimanskih vojnika i civila tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba. Radi se o najvećem pojedinačnom pokolju tijekom tog rata između Hrvata i Bošnjaka. Haški sud osudio ga je na 25 godina zatvora, a oslobođen je 2014. godine nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji.

Povratak na Net.hr