BURNA RASPRAVA O PRORAČUNU: / Maras vikao da se Sanaderov duh vratio u Banske dvore i zaradio dvije opomene

Na saborskoj sjednici o državnom proračunu za 2017.

15.12.2016.
14:22
PIXSELL, Patrik Macek
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

SDP-ovci su, naime, nizom amandmana predlagali povećanje proračunskih sredstava za prevenciju ovisnosti i nasilja, te za državne nagrade za rezultate u obrazovanju i tehničkoj kulturi, predlažući da se oduzme Uredu predsjednice Republike.

"Odredite prioritete koji su bitni, a ne čokoladice"

"Učenici bi bili sretni da je predsjednica Republike sama uložila amandman. To bi im više koristilo nego čokoladice koje dijeli sa svojom slikom okolo po Hrvatskoj. Odredite prioritete koji su bitni za djecu, a ne čokoladice ...", rekao je Maras.

Time je zaradio prvu opomenu predsjedavajućeg potpredsjednika Sabora Jandrokovića jer je premašio predviđeni rok za obraćanje.

Nakon što je ministar obrazovanja Pavo Barišić obrazložio zbog čega odbija amandman kojim se traži povećanje sredstva za obrazovanje djece nacionalnih manjina, Maras ga je verbalno napao, ustvrdivši kako je to u skladu s onim što radi državni tajnik u tom ministarstvu Matko Glunčić.

"Što je s vašim tajnikom Glunčićem koji omalovažava, vrijeđa djecu nacionalnih manjima; pa odgovorite pred hrvatskom javnošću. Evo vam jednu minuta poklanjam", rekao je Maras, koji je po saborskom Poslovniku još imao pravo govoriti.

Na to je reagirao predsjedavajući Sabora Gordan Jandroković, rekavši: "Vi ćete nama pokloniti puno više minuta jer sada dobivate drugu opomenu, a nakon toga vam moram oduzeti riječ jer ste svjesno govorili izvan teme".

"Državni tajnik prezire manjine"

Uslijedila je salva SDP-ovih prijava zbog povreda Poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kolega Maras se u potpunosti držao teme kada je spomenuo državnog tajnika Glunčića koji je rekao da su nam rezultati PISA loši zbog testova pripadnika nacionalnih manjina, a kolega Maras je tražio da se poveća za njih iznos u proračunu", rekao je Arsen Bauk (SDP).

Njegov stranački kolega Nenad Stazić ustvrdio je potom kako je posljedica neprihvaćanja njegovog amandmana stav državnog tajnika prema manjinama. "Državni tajnik prezire manjine, to je javno rekao, Ministarstvo je stalo iza njega, a Vi kažete da je kolega povrijedio Poslovnik", naveo je SDP-ov Stazić.

Da je Poslovnik povrijeđen ustvrdio je i sam Maras koji je Jandrokovića optužio da provodi parlamentarno nasilje.

"Ja ću tražiti u ime Kluba stanku i obraćat ću se nakon svakog amandmana! Ne možete mi uzeti riječ zbog toga što sam spomenuo Glunčića koji je skandal ove Vlade, ma koliko se Vama žurio na božićni domjenak", rekao je Maras.

Jandroković ne nasjeda na 'jeftine provokacije'

Jandroković mu je odgovorio kako ima "jefitne provokacije", dodavši da mu se ne žuri na domjenak.

"Kada se spomene 'sveto ime Glunčić' tu se rasprava guši. Zar je spašavanje 'vojnika Glunčića' važnije od dostojanstva i digniteta Hrvatskog sabora", rekla je SDP-ovka Sabina Glasovac.

Jandroković joj je pojasnio da je tema saborske rasprave državni proračun za iduću godinu, napomenuvši da nitko nema namjeru spašavati bilo koga. SDP-ovac Mirando Mrsić na to je rekao kako je "na djelu HDZ-ov način tumačenja Poslovnika", ustvrdivši da se "državni tajnik ogriješio o zakon o zabrani diskriminacije".

Predsjedavajući Jandroković je potom pozvao na smirivanje strasti i odustao od opomene Marasu koji je u jednom trenutku rekao da se "Sanderov duh vratio u Banske dvore".

"Pedlažem da smirimo strasti. Ja neću oduzeti riječ kolegi Marasu, ali Vas molim da se držimo Poslovnika i u smislu vremena i teme. To je ustupak s moje strane", rekao je Jandroković.

Inače, nešto iza 11 sati, usred glasovanja Hrvatski sabor je za kratko ostao bez kvoruma jer su se zastupnici 'osuli' izvan sabornice te ih je u jednom trenutku bilo tek 75, a oporba se nije željela registrirati dok nije vidjela da vladajući sami mogu održavati kvorum.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali