DALMACIJA OPET GORI

BUKNULI NOVI POŽARI: Gori kod Omiša, a vatra prijeti i Brelima; zatvorena je Jadranska magistrala

Požar koji je danas oko 20,30 sati buknuo na predjelu Vrulja, zapadno od Brela na Makarskom primorju, i dalje se širi, pa je zbog vatre i većeg broja vatrogasnih vozila na Jadranskoj magistrali, dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu od 21,25 sati zatvoren za sav promet.

Vatra je planula iza brda na predjelu Vrulja nedaleko Brela te je, potpomognuta burom koja puše brzinom od oko 50-ak kilometara na sat, zahvatila nisko raslinje i proširila se preko državne ceste D8 prema moru.

Odmah po dojavi na požarište su upućeni vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim pomoć su im pružili i vatrogasci iz Omiša, koji pokušavaju obuzdati požar kao i širenje vatre prema mjestima Slima i Pisak.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izjavio je kako zasad kuće i gospodarski objekti u Brelima nisu ugroženi.

Zbog zatvorene državne ceste, promet se odvija zaobilaznim cestama od Jadranske magistrale kod Baškog Polja prema tunelu Sveti Ilija i dalje do autoceste, kao i zaobilaznim cestovnim pravcima iz smjera Omiša.

Gorilo i na Ugljanu

Protupožarne Zračne snage iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u Zemunika, danas kasno popodne upućene su na požarište na otoku Ugljanu gdje su angažirani jedan kanader CL-415 i jedan Airtractor AT-802, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH). Požar je na Ugljanu ugašen, ali vatrogasci na tom području još dežuraju. U međuvremenu je buknuo požar između Omiša i Dubca, na predjelu Dubci Slima.

Zračne snage HRZ-a PZO-a i dalje djeluju na velikim požarištima kod Kistanja i Pristega gdje ulažu i maksimalne napore kako bi do mraka primirile stanje na požarištima, naveli su iz MORH-a.  Istovremeno na požarištu kod Kistanja djeluju i dva helikoptera Mi-8 MTV, dodaje se.

Uz protupožarne  Zračne snage HRZ-a PZO-a na terenu se cijeli dan nalaze i oko 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Požar na Ugljanu je ugašen, ali vatrogasci još dežuraju na tom području.

U međuvremenu je buknuo požar između Omiša i Dubca, na predjelu Dubci Slima.

Kuće zasad nisu ugrožene

Prema prvim informacijama požar se kreće u smjeru naselja Pisak, no vatrogasci ulažu napore i kuće trenutno nisu ugrožene, doznaje se u DVD-u Omiš i Splitskom centru 112.

Zbog tog požara na dionici Jadranske magistrale Pisak -Dupci zatvoren je promet koji se preusmjerava na druge lokalne prometnice, izvijestili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Prema informacijama vatrogasaca i na drugim lokalnim prometnicama na tom području promet se odvija otežano zbog dima koji se širi iz požara.

ZBOG POŽARA PREKINUT PROMET NA A1: Kod Promine i Drniša naređena evakuacija; privedeno sedam osoba, dvojica su, navodno, iz Srbije

Povratak na Net.hr