Play ponuda

Budući brucoši navalite, naš sustav to može izdržati

shimmer fallback

Za razliku od prijašnjih godina kada se u redovima satima čekalo na upise na fakultete, u srijedu će se maturanti po prvi put online upisivati na studij.

6.7.2010.
12:55
Play ponuda

Web stranica www.postani-student.hr s opcijom za upis na fakultet bit će dostupna maturantima od srijede oko pet sati. Svi oni imaju točno 48 sati da, ako imaju dovoljan broj bodova, izaberu i jednim klikom potvrde upis na željeni fakultet. Tko se u navedenom roku ne upiše, neće moći u studentske klupe.

S obzirom da je s istom stranicom bilo velikih problema prije dvadesetak dana, kada su maturanti masovno provjeravali rezultate državne mature iz hrvatskog jezika, pitali smo odgovorne postoji li mogućnost da stranica padne.

Vedran Mornar, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kaže da problema ne bi trebalo biti, jer je u međuvremenu sustav hardverski pojačan te je u donosu na rezultate iz državne mature iz hrvatskog jezika riječ o puno manje zahtjevnijem procesu. Objašnjava da su prilikom provjere rezultata državne mature iz hrvatskog maturanti mogli pregledati svaki detalj svog testa, što niti jedan sustav na svijetu do sada nije omogućio.

"Upisi će početi oko 5 sati, od kada će cijela ekipa bdjeti nad sustavom. Postepeno će rasti opterećenje do maksimuma. Maturanti imaju 48 sati da se upišu, a njih 4963, koji su stekli uvjete za upis na studij svog prvog izbora, odmah se mogu upisati i za druge osloboditi mjesta na svim listama", rekao je Mornar.

Prilikom potvrde željenog studija, za koji treba ima dovoljan broj bodova, za online potvrdu budući brucoši moraju unijeti i osmoznamenkasti tajni kod koji su ranije dobili.

Iskustvo poziva na oprez

Saborska zastupnica SDP-a i članica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Marija Lugarić o cijelom projektu zna samo ono što objavljeno u medijima, jer Ministarstvo obrazovanja nema praksu da Odbor upoznaje s novinama koje se uvode u sustav obrazovanja.

"S obzirom što se događalo s e-maticom, ali i drugim novinama koje su uvedene, pokazalo se da su ljudi koji rade na njima nedovoljno pripremljeni, a da projekti nisu osmišljeni kako treba. Iskustvo iz zadnjih nekoliko godina, poziva na oprez", zaključuje Lugarić.

Prethodni članci:

arti-201006150566006 arti-201007020498006 arti-201007030299006 arti-201007050799006

Play ponuda
Play ponuda