TESTIRANJE I KOD GINEKOLOGA / Od danas je brzi antigenski test dovoljan za dobivanje 'papira': Ali, nije riječ o klasičnoj EU digitalnoj covid potvrdi

Image

'Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda, ali to nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda', kaže Diana Mayer iz HZJZ-a

12.1.2022.
9:21
Profimedia

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kazala je da, s obzirom na incidenciju i prevalenciju bolesti, posljednjih tjedana je bilo potrebno prilagođavanje epidemioloških mjera. Stoga je odlučeno da se i brzim antigenskim testom može dobiti potvrda o preboljenju covida.

"Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se bolest potvrdila. Isto tako, može se dobiti i potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid-potvrda koja nam služi za putovanja", kazala je Mayer.

Testirati se možete i kod liječnika, stomatologa...

Što se tiče brzih antigenskih testova, kaže, novost je da nije nužno da se naprave na punktovima za testiranje, nego je od jučer podijeljeno 560.000 testova liječnicima obiteljske medicine, primarnoj zdravstvenoj zaštiti – stomatolozima, ginekolozima, izabranim pedijatrima.

Potreban je bris nosa, a ne sline

"Svi oni kojima je indicirano da se testiraju, koji imaju simptome ili koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom – važno je da se testiraju. Također, HZJZ je donio preporuke kada je potrebno testirati se brzim testom, a kada PCR-om. Za neke kategorije uvedeno je testiranje tzv. komercijalnim testovima. To su isto brzi testovi, oni koji se mogu kupiti u ljekarnama, koji služe za kućnu uporabu, ali je važno da oni budu na temelju brisa nosa, a ne sline", rekla je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali