banner

ŠATOR ISPRED GINEKOLOGIJE

BRŽA I SIGURNIJA DIJAGNOSTIKA: ‘Drive in’ testiranje na koronu uvedeno i u Makarskoj

Šator je postavljen u suradnji makarskog Stožera za civilnu zaštitu i Gradskog društva Crvenog križa, a briseve građanima će uzimati liječnici centralne ambulante Mertojak iz Splita

U Makarskoj je u utorak krenula “drive-in” dijagnostika koronavirusa za brže i sigurnije testiranje, a šator za uzimanje brisa je postavljen ispred ulaza za ginekologiju makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Šator je postavljen u suradnji makarskog Stožera za civilnu zaštitu i Gradskog društva Crvenog križa, a briseve građanima će uzimati liječnici centralne ambulante Mertojak iz Splita.

UBRZANO DIJAGNOSTICIRANJE: ‘Štampar’ predstavio ‘drive in’ dijagnostiku na koronavirus

Kako izgleda procedura?

Sva trijaža, tj. razvrstavanja korisnika prema vrsti bolesti, i svi dogovori i dalje će ići preko centralne ambulante na Mertojaku koja će u suradnji s obiteljskim liječnicima raditi listu pacijenata, i koji će se, umjesto u Splitu, testirati u Makarskoj. U proceduri dolaska na testiranje za pacijente se ništa ne mijenja. Naime, oni koji imaju sumnju da su zaraženi i dalje kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji u dogovoru s liječnicima COVID-19 ambulante na Mertojaku odlučuju o testiranju.

Međutim, važno je da im testiranje na ovaj novi, “drive in” način postaje dostupnije, budući da su pacijenti s lakšim simptomima do sada za uzimanje brisa trebali u svom vlastitom aranžmanu ići u Split. Na ovaj način, ovisno o procjeni liječnika, pacijentima će bris biti uzet u Makarskoj, a nalazi biti poznati istu večer ili sutradan, navode iz makarskog Stožera CZ.

Ujedno, testiranja u Makarskoj omogućit će dostupnost testiranja većem broju građana koji gravitiraju makarskom području. Procedura “drive-in'”testiranja traje 20-ak sekundi, nema zadržavanja na mjestu testiranja, nakon čega slijedi pakiranje uzoraka i transport za Split.

Bitno je naglasiti da se ne radi o testiranju na koje građani mogu dolaziti samoinicijativno već kao i dosada nakon dogovora njihovih obiteljskih liječnika sa centralnom ambulantom na Mertojaku, ističu iz Stožera civilne zaštite Grada Makarske.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

DRIVE-IN TESTIRANJE UVEDENO I U KARLOVCU: Ako sumnjate da imate koronavirus, prvo se obratite svojem liječniku i slijedite ove upute

Povratak na Net.hr