BRUTALNO SU ODGOVORILI HRT-U: / 'Očekivao sam da će nam dati povišicu kad su rekli da širimo mržnju'

Ne stišavaju se reakcije na odluku programskog vodstva HRT-a da ukine satiričnu emisiju Montirani proces.

17.3.2016.
9:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ekipa News Bara koji je za HTV radio emisiju Montirani proces, a s kojima se prekida ugovor i prije nego su snimljene sve epizode, reagirala je na tipično svoj način. Satirom, kako drugačije.

"Kad je HRT objavio da širimo nacionalnu, vjersku i etničku mržnju... očekivao sam da će nam dati povišicu", napisao je na svom Facebook profilu voditelj Montiranog procesa Borna Sor.

Jedan od autora emisije, Newsbarovac Vlado Lucić također je bio otrovan.

"U slobodno vrijeme raspirujem mržnju na nacionalnoj osnovi. Ponude u u inbox", napisao je na svom profilu Lucić.

Podsjetimo, HRT je sinoć priopćio da se emisija ukida uz obrazloženje da bi "svaki javni servis odbacio emitiranje tako neprimjerenog sadržaja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti."

Ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti

Potez HRT-a osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo. "Zabrana emitiranja Montiranog procesa na HTV-u novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruženja novinara Saša Leković. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Odluka Programskog kolegija Hrvatske televizije da u nedjelju 20. ožujka 2016. godine ne bude emitirana emisija Montirani proces, te da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a. Tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.

Cinično obrazloženje prema kojem je programsko vodstvo HRT-a ocijenilo kako se u jednom dijelu scenarija Montiranog procesa spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije.

"Farsa je potpuna"

Tvrdnja iz obrazloženja odluke o ukidanju Montiranog procesa na HTV-u kako je "programsko vodstvo HRT-a uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio" temelji se na navodnoj zloupotrebi tema ukinute emisije "za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti".

HND podsjeća kako je Montirani proces emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije. Ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti, koja očito ne podnosi niti humor na vlastiti račun.

A kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja ijednog konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi poznati građanima Hrvatske, farsa je potpuna.

Koliko novi Programski kolegij HTV poznaje i razumije ono što se događa na javnim medijskim servisima pokazuje i činjenica da većinu satiričnih emisija koje se izruguju vlasti i raznim stereotipima u ozbiljnim demokratskim državama emitira –javni servisi. Sramotna je činjenica da u 21. stoljeću, u zemlji koja je članica Europske unije, oni kojima je zadatak štititi javni interes pokušavaju 'zaustaviti Reuters'", stoji u priopćenju HND-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali