Analitičari otkrivaju

BROJKE GOVORE JEDNO, STVARNOST DRUGO: Evo što zapravo stoji iza pada nezaposlenosti

Stopa anketne nezaposlenosti definirana donjom granicom starosti od 15 godina u prvom tromjesečju 2016. iznosi 15,4 posto što predstavlja pad nezaposlenosti od 2,7 postotnih poena u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

“Navedeno smanjenje stope nezaposlenosti posljedica je smanjenja broja nezaposlenih osoba uz istovremeni pad broja zaposlenih osoba što ustvari odražava smanjene broja aktivnog stanovništva te nije isključivo posljedica strukturnih poboljšanja na domaćem tržištu rada”, ističu analitičari RBA na svom portalu Limun.hr.

ŠTO NAS ČEKA U 2016.? Cijene će rasti, ali ne i plaće, a stopa nezaposlenosti ostat će ista

Manje radno aktivnog stanovništva

Broj nezaposlenih osoba starijih od 15 godina, u prvom tromjesečju je tako iznosio 282.000 što je 17,1 posto, odnosno više od 58.000 nezaposlenih osoba manje u odnosu na isto tromjesečje 2015. godine.

Pad na tromjesečnoj bazi bio je 7,3 posto ili 22.000 nezaposlenih manje, dok je s druge strane uz tromjesečni pad broja aktivnih (2,6 posto) i zaposlenih osoba (1,9 posto), broj aktivnih osoba iznosio je 1,836 milijuna naspram 1,554 milijuna zaposlenih. Time je na godišnjoj razini broj aktivnog stanovništva niži za 2,5 posto, dok je broj zaposlenih porastao za 0,7 posto. Shodno tomu, aktivnosti i stopa zaposlenosti u posljednjem tromjesečju su iznosile su 51,1 posto odnosno 43,2 posto.

S HVARA UPOZORAVAJU NA PARADOKS: ‘Nedostaje sezonaca, a radnici kakve trebamo očito su odselili’

iseljavanje

Tek blaga poboljšanja na tržištu rada

“U nastavku godine, s projiciranim umjerenim rastom gospodarske aktivnosti, očekujemo tek blaga poboljšanja na tržištu rada. Treba naglasiti kako održivost pozitivne stope potencijalnog gospodarskog rasta ugrožava intenziviranje negativnog migracijskog salda koji je u Hrvatskoj prisutan od 2009. godine te je posljednjih godina intenziviran. Problem odlijeva najproduktivnijeg stanovništva (prime age populacije) i demografsko starenje najveća su prijetnja za održivost ekonomskih politika u Republici Hrvatskoj (mirovinska, socijalna, fiskalna i dr.). Stoga je provedba strukturnih mjera usmjerena na povećanje funkcionalnosti tržišnog gospodarstva nužna za zaustavljanje negativnih tendencija”, upozoravaju analitičari RBA.

TKO ĆE UOPĆE OSTATI U OVOJ ZEMLJI? Čitava nogometna ekipa otišla raditi u Njemačku

 

 

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr