SADA I TO ZNAMO

BRITANAC PITAO BBC ŠTO HRVATSKA TREBA UČINITI DA SE MAKNE S CRVENE LISTE: Dobio je poprilično intrigantan odgovor

Na pitanje Stevea iz Farehama BBC je odgovorio da je Hrvatska završila na crvenoj listi zbog naglog skoka broja novozaraženih, iako britanska vlada ne objavljuje kriterije za svoje odluke u vezi obavezne samoizolacije

Britanska javna medijska kuća, BBC ima redovitu rubriku u kojoj odgovara na pitanja građana. S obzirom na izmjene na britanskim listama epidemiološki sigurnih, odnosno nesigurnih zemalja, građana su ih zasuli brojnim pitanjima, a jedno od njih se odnosilo i na Hrvatsku, koja je od sinoć na crvenoj listi, što znači da će putnici morati u 14-dnevnu samoizolaciju. Engleza Stevea iz Farehama zanimalo je što zemlja poput Hrvatske treba učiniti kako bi je Velika Britanija vratila na zelenu listu, odnosno ukinula dvotjednu karantenu za putnike koji dolaze u Veliku Britaniju.

SLOVENIJA I BRITANIJA STAVILE HRVATSKU NA CRVENU LISTU: Povratnici moraju u karantenu na dva tjedna

“Nije posve jasno. U ovom trenutku britanska vlada ne objavljuje kriterije za svoje odluke u vezi obavezne samoizolacije, iako se pretpostavlja da se u obzir uzima niz faktora, kao što je broj ljudi koji su zaraženi koronavirusom, broj smrti od covida-19 i kapaciteti testiranja na zarazu. Hrvatska je na crvenoj listi završila jer je nedavno zabilježila skok u broju zaraženih. U javnosti je bilo poziva na više transparentnosti u ovom procesu. Ranije ovog mjeseca, parlamentarni zastupnici koji sjede u Odboru za unutarnje poslove zahtijevali su od vlade da objavi analizu koja stoji iza odluka o obaveznoj samoizolaciji po povratku iz inozemstva, pri čemu su poručili: ‘Takav potez trebao bi osigurati više potpore za teške odluke koje vlada mora donijeti'”, zaključuje BBC u svom odgovoru Steveu iz Farehama.

Uz Hrvatsku, na britanskoj crvenoj listi su se našle Austrija te Trinidad i Tobago. BBC je odgovorio i na pitanje o obveznosti odlaska u karantenu, navevši kako će službe nazivati ili slati poruke svakom petom putniku kako bi provjerili jesu li u karanteni. Dodaju da pri dolasku u Veliku Britaniju putnici službama moraju ustupiti adresu na kojoj će biti u karanteni, ili će biti kažnjeni sa 100 funti. Kazne su predviđene i za one koji prekrše pravila karantene, pa će u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj prekršitelji morati platiti 1000 funti, a u Škotskoj 480 funti. Za recidiviste je predviđeno 5000 funti kazne.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr