KRENULO 'DERANJE' NA TRŽNICAMA / Breskve 40, kupus 20, grožđe 55 kuna...: 'Neke osnovne namirnice na jesen bi mogle dodatno poskupjeti'

Visoke cijene na rovinjskoj tržnici, prema svemu sudeći, rezultat su činjenice da je taj grad postao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta

2.8.2021.
17:26
Matija Topolovec/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U posljednje vrijeme sve su više porasle cijene pa građani širom Hrvatske nisu zadovoljni. Zbog toga su prodavači za prve sezonske plodove poput jagoda i trešanja proljetos tražili znatno više novca nego lani.

Voće i povrće najskuplje je u Rovinju. Na tržnici koja se ubraja u desetak najvećih turističkih atrakcija Rovinja cijene su barem dvostruko više nego na tržnicama u unutrašnjosti zemlje. Prema podacima koje redovito prikuplja Ministarstvo poljoprivrede, rovinjska tržnica u tome drži rekord u Hrvatskoj.

Marelice i breskve 40 kuna u Rovinju

U tjednu koji je završio 18. srpnja bijelo grožđe prodavalo se na hrvatskim tržnicama za 27,5 kuna po kilogramu u prosjeku, a u Rovinju je bilo dvostruko skuplje – 55 kuna. Najjeftinije bijelo grožđe moglo se nabaviti u Karlovcu, gdje je prije dva tjedna vrijedilo 20 kuna, što je neznatno više od cijene u hrvatskim prodavaonicama, koja je iznosila prosječnih 19,2 kune, piše Novi list.

Po rekordnim cijenama u Rovinju su se prodavale marelice i breskve, za 40 kuna po kilogramu. One su također dvostruko skuplje od prosjeka u zemlji, a četiri puta više nego u Bjelovaru, gdje je cijena breskvi, primjerice, pala na 10 kuna. U Karlovcu breskva na tržnici vrijedila je 14 kuna, u Zagrebu 17, Splitu 18,2, u Rijeci 19,5 kuna.

Zeleni kupus 20 kuna u Dubrovniku

Visoke cijene na rovinjskoj tržnici, prema svemu sudeći, rezultat su činjenice da je taj grad postao jedno od najprivlačnijih turističkih odredišta u zemlji pa su i cjenici prilagođeni strancima s dubljim džepovima, a ne domaćim ljudima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Rovinj je skuplji čak i od Dubrovnika, gdje cijene bresaka i marelica na tržnicama iznose 30 kuna po kilogramu.

Zeleni kupus se ubraja u najjeftinije povrće s obzirom na to da u hrvatskim trgovinama vrijedi prosječnih 5,4 kune, a na tržnicama 8,7 kuna po kilogramu. Tu rovinjska tržnica ne odudara od Rijeke, Zagreba ili Zadra, jer se u svim tim gradovima prodavao za prosječnih devet kuna. Međutim, na tržnicama u Puli i Sisku zeleni kupus se mogao nabaviti za pet kuna, za razliku od Dubrovnika u kojem su prodavači za kilogram tražili čak 20 kuna.

Stručnjaci očekuju da će neke osnovne namirnice ove jeseni i zime poskupjeti, zbog naglog rasta cijena uljarica i žitarica na svjetskom tržištu. Međutim, podaci Državnog zavoda za statistiku zasad ne uočavaju veća poskupljenja. DZS tvrdi da hrana u prosjeku nije poskupjela, osim u restoranima jer su njezine lipanjske cijene u trgovinama ostale na istoj razini kao i prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali