SUMMIT U ZAGREBU

BRDO-BRIJUNI: Bidenov dolazak važan je za povratak SAD-a u ovaj dio svijeta

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u srijedu kako je dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena u Hrvatsku na summit zemalja jugoistočne Europe vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

“Svakako je vrlo važan događaj dolazak američkog potpredsjednika u Hrvatsku. Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi surađujemo vrlo kvalitetno i dobro godinama. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u jugoistočnoj Europi. Interes za stabiliziranje jugoistoka Europe i suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda”, rekla je Pusić u izjavi za televiziju N1.

Hrvatska je čvrsti američki saveznik

“Geopolitički smo takav prostor, a RH je čvrsti američki saveznik i u tom smislu surađujemo usko godinama, to je tradicinalno savezništvo, međutim hrvatski prvi interes je stabiliziranje neposrednog okruženja…”, kazala je ministrica.

Po njezinim riječima, Bidenov posjet je dogovoren prije nego što se zakomplicirala situacija u svijetu.  Pusić je rekla da  je situacija opasna ne samo za ovaj dio nego i cijeli svijet nakon pariških terorističkh napada te turskog rušenja ruskog zrakoplova.

NA VRHU PROCESA BRDO-BRIJUNI: Šefovi država i Joe Biden održat će izvanredni sastanak

Izbjeglice i terorizam na dnevnom redu

Govoreći o summitu zemalja jugoistočne Europe koji se danas održava u Zagrebu, kazala je da će na njemu dominirati teme teme napetosti između Turske i Rusije, izbjeglička kriza, opasnost od terorizma i suradnja u regiji.

Na pitanje hoće li se SAD jače uključiti u stabilizaciju ovih prostora zbog BiH, odnosno zbog pojačane opasnosti od terorizma, Pusić nje naglasila da je Hrvatska uvijek imala BiH kao jednu od ključnih tema. “Zato smo i inicirali promjenu politike EU prema BiH, i to će sigurno također biti tema.”

BIDEN U ZAGREBU: “Ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa”

Hrvatska od početka u borbi protiv IS-a

Upitana koliko je Hrvatska angažirana u savjetodavnom ili političkom savezništvu s NATO-om i EU, ministrica je rekla da je Hrvatska dio tih organizacija i da je uključena u sve njihove rasprave.

Pusić je istaknula da je Hrvatska od početka uključena u globalnu borbu protiv Islamske države.

“Hrvatska je uključena od početka u koaliciju za borbu protiv terorizma, i prije francuske tragedije, a sad to postaje još važnije.”

NEVIĐENE MJERE OSIGURANJA NA PLESU: Joe Biden stigao u Zagreb

 

Povratak na Net.hr