SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

BRDO-BRIJUNI: Biden se sastao s Tuskom i Pahorom

Američki potpredsjednik Joe Biden sastao se u srijedu u Zagrebu s predsjednikom Europkog vijeća Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Visoki dužnosnici nisu davali izjave novinarima nakon sastanaka zatvorenih za javnost u hotelu Westin.  Biden i Tusk gosti su summita zemalja jugoistočne Europe koji se kasnije u utorak održava u Zagrebu. Biden će se prije početka summita sastati i s premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

NEVIĐENE MJERE OSIGURANJA NA PLESU: Joe Biden stigao u Zagreb

Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović suorganizatori su izvanrednog sastanka na vrhu u okviru Procesa Brdo-Brijuni pokrenutog 2013. Domaćin Hrvatska očekuje “strateški sastanak” koji bi njezino susjedstvo trebao približiti Zapadu, a dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Slovenija i Hrvatska potaknule inicijativu Brdo-Brijuni

Zagrebački summit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stupnja pripravnosti u Europi zbog pariških terorističkih napada i nekoliko islamističkih napada izvedenih u posljednje vrijeme u BiH. Zato i skup u Zagrebu prate iznimne mjere sigurnosti i posebna regulacija prometa.

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu – unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova,  te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Povratak na Net.hr