ŽESTOKE REAKCIJE

BURA U SABORU ZBOG UHIĆENJA U ORAŠJU: ‘Branitelji su postali lovina! Predsjednica mora sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost’

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su danas zabrinutost zbog uhićenja bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine, te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u susjednoj državi.

“Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji s kolegama u BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, tko će sve biti optužen, koga se namjerava uhititi”, istaknuo je Miro Kovač (HDZ) u Hrvatskom saboru nakon stanke.

Bivši ministar vanjskih poslova od hrvatske Vlade i predsjednice države očekuje da se zauzmu da se “raščisti tu stvar”, da se prekine pravna nesigurnost kad je riječ o Hrvatima u BiH, “koji su spasili susjednu državu”.

KOTROMANOVIĆ NAPAO VLADAJUĆE ZBOG UHIĆENJA PRIPADNIKA HVO-A: ‘Baš volim ove čiste, bezgrešne, nepogrešive domoljube’

“Ispada da nekome smeta da se podržava BiH i njena integracija u EU. Želim vjerovati da je to pogrešan dojam, nije normalno da naša Vlada otputuje u BiH, pošalje pozitivnu poruku da želi pomoći BiH, a da kao čestitku dobije deset uhićenja u Bosanskoj Posavini”, rekao je Kovač.

Treba imati na umu politički kontekst

HDZ-ov zastupnik ne spori da svaki zločin treba procesuirati, no napominje kako uvijek treba imati na umu i politički kontekst, a taj je da su se Hrvati u BiH na referendumu u velikoj mjeri izjasnili za neovisnost BiH, prvi su ustali protiv agresije na nju i zapravo spasili BiH.

S druge strane, upozorava Kovač, Hrvati su najveći demografski gubitnici u BiH. “Manje ih je u BiH nego prije 25 godina, Hrvati su najveće žrtve rata u BiH, posebno u dijelu koji zovemo Republika Srpska, gdje su Hrvati u velikom broju istrebljeni”, naglasio je. “Nećemo se miješati u rad pravosudnih tijela u BiH, ali imamo pravo upozoriti na kontekst, poručio je bivši HDZ-ov ministar, napominjući da je Hrvatska sujamac cjelovitosti BiH te ima obvezu jamčiti osobitu skrb Hrvatima u BiH.

Most poziva hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, a ne da ih se progoni, da budu na otvorenom lovištu, istaknuo je Miro Bulj.

Bulj: Ako smo ozbiljna država…

Mostov zastupnik hvali odluku premijera Andreja Plenkovića da u prvi službeni posjet ode u BiH. To je državnički čin, kaže Bulj, ali i dodaje kako nije dovoljno izraziti samo zabrinutost, da je predsjednica države “istog trenutka” bila dužna sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i stati u zaštitu hrvatskih državljana.

“Ako smo ozbiljna država, imamo pravo i obvezu prema mrtvim braniteljima i tim ljudima koji su ostali sami, zaštititi ih kao istinske heroje i istinske branitelje”, naglasio je Bulj.

Upozorio je i da bosansko-hercegovačko pravosuđe uglavnom podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja, generala HVO-a, te se zapitao što je sa zločinima počinjenim nad Hrvatima, što je s 41-im ubijenim civilom u Uzdolu, zločinima u središnjoj Bosni počinjenim 1993 godine. Nije podignuta nijedna optužnica, upozorio je Bulj, koji također ne spori da sve zločine treba osuditi, ali i imati na umu da su pripadnici HVO-a i HV-a zaustavili velikosrpku agresiju.

Bulje je o svemu progovorio i na Facebooku.

BIVŠA MINISTRICA O UHIĆENJIMA U ORAŠJU: ‘Hrvatska je nedovršena država’

Čeka se odgovor Vlade

U ovim trenucima traje i sjednica Vlade pa se očekuje da će na njoj uz pitanje porezne reforme riječi biti i o uhićenjima u Orašju. Prema pisanju N1, stav je da su eventualni zločini počinjeni od HVO-a bili pojedinačni i da nisu organizirani. Andrej Plenković slučaj prije Vlade nije želio komentirati.

Dok se čeka odgovor hrvatskih vlasti, čeka se i odluka Tužiteljstva u Sarajevu, a u Bosanskoj Posavini građani su i dalje u šoku zbog uhićenja cijelog vojnog vrha 106. brigade HVO-a iz Orašja na čelu s generalom Đurom Matuzovićem i njegovim zamjenikom Ivom Oršolićem.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr