IZVJEŠĆE O RADU PARLAMENTA

BOŽO PETROV OTKRIO TKO JE BIO NAJAKTIVNIJI ZASTUPNIK I POHVALIO SE: ‘Rad Sabora je povećan za 100 posto!’

U izvješću o dosadašnjem radu Sabora, njegov je predsjednik Božo Petrov rekao da Sabor nije samo najviše zakonodavno tijelo, već i ‘centar političkog života i mjesto gdje se zaista kvalitetno radi’, prenosi N1.

Najvažnije je bilo povećati broj radnih sati i radnih dana Sabora te broj donesenih zakona i akata, a to je, kaže Petrov, i uspjelo.

‘Udvostručen broj radnih dana i sati’

‘Sabor je udvostručio broj radnih dana, udvostručio broj radnih sati, udvostručio broj zakona i akata. Doslovno smo za 100 posto povećali rad Hrvatskoga sabora od 2007. godine do danas’, kaže Petrov i dodaje da se još planira donijeti Kodeks o ponašanju zastupnika te izmijenjeni Poslovnik, a u planu je i obnova i informatizacija Hrvatskog sabora.

Izvješće za Sabor
Izvješće za SaborFoto: Patrik Macek/PIXSELL

PLENKOVIĆ POD PALJBOM U SABORU, OŠTRO ODGOVORIO ZASTUPNIKU: ‘Vrijeđate druge narode! Nisam to očekivao…’

Čak 3020 puta su se zastupnici javili za riječ tijekom dviju sjednica koje su trajale 34 dana. Na njima se na dnevnom redu našlo 110 točaka, a doneseno je 49 zakona. Nije bilo zakona koji su povučeni iz procedure, a 14 posto donesenih zakona usklađeno je sa zakonodavstvom EU-a.

‘Prvi zastupnik po broju javljanja za riječ bio je Ivan Pernar, nakon toga Miro Bulj, a potom Gordan Maras”, rekao je Petrov i dodao da se za riječ u ovom sazivu Sabora uopće nije javilo 80 zastupnika. Postoji prijedlog za smanjenje minutaže iznošenja riječi, replika i odgovora na replike. O tom će se prijedlogu očitovati Klubovi.

Petrov ističe i donošenje 150 odluka, 12 izvješća, Poslovnik te državni proračun kao i njegovu izmjenu i dopunu.

IZGLASAN PRORAČUN ZA 2017: Evo kakve planove Plenkovićeva Vlada ima s državnim novcem

Još nema stegovnih mjera za nedolazak

Od ukupno 80 postavljenih pitanja zastupnicima, njih 39 je postavljeno tijekom aktualnog prijepodneva, a najviše su pitanja imali zastupnici SDP-a.

Prilikom rasprave je zabilježeno dva posto povrede poslovnika, a stanke su zatražene 37 puta i to uglavnom od strane Kluba SDP-a, a nakon toga i od Kluba HDZ-a. Stegovnih je mjera do sada izrečeno deset, rekao je Petrov.

BURNA RASPRAVA O PRORAČUNU: Maras vikao da se Sanaderov duh vratio u Banske dvore i zaradio dvije opomene

Zastupnici su u ovom sazivu Sabora radili 29 dana, unutar kojih je izbrojano ukupno 175 radnih sati, no bez zadnjeg tjedna. Petrov ističe da se radi o povećanju radnih dana i radnih sati, no važnim smatra i povećanje zastupljenosti zastupnika u Saboru, 10 do 15 posto. Kaže kako je dodatno povećanje zastupljenosti na sjednicama jedan od prioriteta.

Ipak, za nedolazak je prozvao Zorana Milanovića i dodao da trenutačno nema stegovnih mjera za nedolazak, javlja N1.

ŠTO SE DOGAĐA SA ZORANOM MILANOVIĆEM? Šef SDP-a kasnio na sjednicu Sabora, a zatim je odbio glasovati

Napravljen je i nacrt Kodeksa o etičkom ponašanju, a Sabor još treba donijeti taj Kodeks. To bi se trebalo dogoditi do siječnja, rekao je Petrov i dodao da se u njemu mogu naći upute kako bi se zastupnici trebali ponašati u Saboru.

Petrov ističe da će u kodeksu biti tek smjernice, ali ne i kazne. Kodeks je, kaže Petrov, preduvjet za izradu novog Poslovnika, a u njemu će biti sve o mogućem kažnjavanju zastupnika.

‘Po meni je mnogo kvalitetniji pozitivni pristup, nego dijeliti kazne’, rekao je Petrov.

Predstoji i obnova i rekonstrukcija Sabora, a najvažnija je obnova fasade, najavio je predsjednik Sabora Petrov i dodao da će 90 posto proračunom odobrenih sredstava biti uloženo u to.

Kada je riječ o njegovu radu, Petrov kaže da problema nema jer radi prema jasnim uputama u Poslovniku, no njegov rad, kaže, moraju ocijeniti drugi.

 

Povratak na Net.hr