Play ponuda

BOŽINOVIĆ SAVJETUJE GRAĐANIMA DA NE IDU NA GROBLJE ZA BLAGDAN SVIH SVETIH: / 'Odajte počast na neki drugi način'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Božinović tvrdi da je donošenje novih mjera posljedica nepridržavanja postojećih: 'Moramo biti svjesni da svaki kontakt u ovakoj fazi epidemije izvan preporuka sa sobom nosi rizik zaraze'

29.10.2020.
12:41
Luka Stanzl/PIXSELL
Play ponuda

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas kako donošenje novih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa ovise o razvoju epidemiološke situacije te da se donose kao posljedica nedovoljnog pridržavnja onih postojećih.

"U ovakvoj epidemiološkoj situaciji ključno je da svi shvate važnost održavanja fizičke distance, jer sve nove mjere koje se donose posljedica su nedovoljnog pridržavanja postjećih mjera, prije svega onih osnovnih epidemioloških uputa", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Što se tiče eventualno novih mjera, dodao je, one će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije, a jedina brana restrikcijama je ograničavanje bliskih kontakata. "Moramo biti svjesni da svaki kontakt u ovakoj fazi epidemije izvan preporuka sa sobom nosi rizik zaraze, to je naravno nošenje maski i održavanje osobne higijene", rekao je Božinović na sjednici koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Image
PLENKOVIĆ: /

'Imamo naznake da mjere djeluju; O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti živote, radna mjesta'; Otkrio novi minimalac - 3400 kn

Image
PLENKOVIĆ: /

'Imamo naznake da mjere djeluju; O svakome od nas ovisi hoćemo li spasiti živote, radna mjesta'; Otkrio novi minimalac - 3400 kn

Nadzor ispektora

Izvijestio je o aktivnostima stožera Civilne zaštite, gdje su inspektori u suradnji s policijom te timovima lokalnih stožera, u razdoblju od 23. do 28. listopada izvršili 26.287 nadzora poslovnih subjekata i ugostiteljskih objekata.

"Dali su 1163 upozorenja, a podnesena su 34 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od milijun i 20 tisuća kuna zbog prekoračenja radnog vremena, neisticanja obavijesti o pridržavanja higijenskih mjera te neodržavnja fizičke distance i nenošenja maski za lice", kazao je Božinović.

Istaknuo je kako je ravnateljstvo Civilne zaštite od posljednje sjednice Vlade izdalo 545.000 artikala zaštitne opreme, odnosno 25,5 tona, u što su uključene maske, rukavice, odijela, dezinficijensi, viziri i termometri. "U skladištu u Jastrebarskom te regionalnim skladištima u Rijeci, Osijeku i Splitu nalazi se oko 12,9 milijuna različitih artikala zaštitne opreme", naglasio je Božinović.

Mobilizacija Arene

Podsjetio je kako je sukladno odluci nacionalnog stožera provedena mobilizacija zagrebačke sportske dvorane Arena, kao tercijarnog centra za liječenje od covida te je dvorana u ovome trenutku opremljena s 420 kreveta s madracima. "Ravnateljstvo je za potrebe uspostave dodatnih funkcionalnosti Arene mobiliziralo pravne osobe za osiguranje prehrane, posteljine, dezinfekciju čišćenja prostora", kazao je ministar.

Pokaže li se potreba za mobilizacijom sportskih dvorana u Osijeku, Splitu i Rijeci, dodao je, sva potrebna oprema spremna je za izdavanje u središnjem skladištu u Jastrebarskom i regionalnim skladištima.

Blagdan Svih svetih

Božinović se osvrnuo i na predstojeći blagdan Svih svetih, te je poručio građanima da običaj odlaska na groblje prilagode sadašnjem trenutku te da svi koji to mogu odaju počast na neki drugi način, primjerice neodlaskom na groblje.

"Oni koji će ići na groblja, bilo bi dobro da koriste i dane pred blagdan i tjedan nakon kako bi se izbjegle gužve. Važno je da se svi pridržavaju propisanih mjera, poglavito u javnom prijevozu, ali i na groblju, držanja propisanog razmaka, nošenja maski, dezinfekcije i izbjegavanja grupiranja. Samo tako možemo ostati zdravi i epidemiju držati pod kontrolom", zaključio je Božinović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda