Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor nacionalni, ali i interes Europske unije pa je siguran da će u dogledno vrijeme Hrvatska ući u europsko područje slobodnog kretanja. 

“Meni je drago da u Europskoj uniji ta spoznaja sve više biva ukorijenjena i siguran sam da će u dogledno vrijeme, u ovom ili sljedećem predsjedništvu Vijeća Europske unije, Hrvatska postati članica”, poručio je Božinović. 

Ispunili smo 281 zahtjev

Europska komisija danas je predstavila strategiju za šengenski prostor, u kojoj je pozvala na proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Božinović je kazao da je Hrvatska sve prilagodbe za ulazak napravila na način “na koji niti jedna država koja je ulazila u Schengen nije napravila prije nas”, tako da je ispunila 281 zahtjev u osam različitih područja.

“Bitno u tom dokumentu jest da na razini Europe sazrijeva shvaćanje, ne samo za Hrvatsku, nego i za Bugarsku i Rumunjsku, da je njihov ulazak u šengensku zonu dobitak za Europsku uniju. Kada govorimo o Hrvatskoj, ne moramo puno trošiti riječi, Hrvatska pokriva najdulju vanjsku kopnenu granicu Europske unije”, poručio je Božinović.

9000 'pogodaka'

Istaknuo je da Hrvatska u ovom trenutku ima ograničen pristup informatičkim sustavima koji su na raspolaganju državama članicama Europske unije. U 2020. Hrvatska je bila peta država po broju pregleda u šengenskom informacijskom sustavu s više od 220 milijuna pregleda.  

“Od toga smo imali čak devet tisuća ‘pogodaka’, što znači da smo detektirali ili osobe ili stvari koje se nalaze u potražnim bazama EU-a, više od 1300 podataka koje smo dobili putem razmjene koje su zanimljive i drugim članicama EU-a, ali i više od 250 podataka koji su na neki način povezani sa sumnjama na terorizam”, istaknuo je Božinović.