PROVEDBA ARBITRAŽE

BOŽINOVIĆ O HRVATSKO-SLOVENSKOJ GRANICI: ‘Policija će reagirati na svaku povredu granične crte, vjerujem da neće biti incidenata’

Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je “zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru”.

‘Nadamo se da neće biti narušavanja postojećeg režima na granici’

“Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas i radit će i sutra”, kazao je Božinović, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare u MUP-u.

“Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske. Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno”, kazao je ministar. Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

NAPETOSTI NA GRANICI: ‘Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more’

‘Policija zna svoj posao, neće biti incidenata’

“Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata”, rekao je Božinović. Dodao je i da nije bilo potrebe za pojačanjem snaga, jer “uvijek imamo dovoljno snaga pa i sada”. Slovenski premijer Miro Cerar je u srijedu izjavio da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

Povratak na Net.hr