Potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović odgovorio je na pitanja novinara o COVID-putovnicama.

"Počele su se danas izdavati, građani mogu dobiti potvrdu. Mogu potvrdu dobiti i oni koji su se cijepili jednom dozom, ako su od toga prošla 22 dana. Uz Hrvatsku su danas spremne Njemačka, Italija, Danska krenuti s izdavanjem potvrda. Zasad se 13 zemalja povezalo na europski pristupnik za COVID-putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku, napravit ćemo demonstraciju na granici", kaže Božinović.

Svi s COVID-potvrdom mogu ući u Hrvatsku

"Ulazak u zemlju je još uvijek suvereno pitanje svake članice. Austrija je isto donijela kao i Hrvatsku 22 dana od jedne doze. Izdano ih je već oko 33.000. Mi smo to vrlo ozbiljno shvatili, radili smo intenzivno na tome, posebno informatički stručnjaci. Svi s COVID-potvrdom mogu ući u Hrvatsku, minimalno će se zadržavati na granici", rekao je. Zasad se COVID-potvrde dobivaju samo za cjepiva odobrena u EU-u", kazao je Božinović.

Bar-kod će se moći pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU-a tako da se može presavinuti i da se na na granici može pokazati samo dio s bar-kodom. 

"Nemam potvrdu da je netko u Hrvatsku već ušao s Covid-potvrdama i nisam siguran u to jer je Hrvatska prva zemlja koja je to omogućila svojim građanima", kazao je Božinović. 

Podsjetimo, danas su se putem sustava e-Građani i u uredima HZJZ-a počele izdavati EU digitalne zelene potvrde, poznatije kao COVID-putovnice.