Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u ponedjeljak je u 'Novom danu' N1 televizije komentirao novu provokaciju mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Uvijek treba reagirati na takve izjave. Činjenica jest da je Hrvatska suverena i samostalna država i to ne treba zabrinjavati, no svakako bi bilo bolje da takvih izjava nema. Nisam točno vidio što je rečeno, čujem da ima razlika u interpretaciji i ne mogu o tome suditi. Kolega Butković poslao je jasnu poruku – nema nikakvog razloga za bilo kakvu brigu, a sigurno je da će MVEP uputiti dodatnu poruku", poručio je Božinović.

'Mađarska ponovno pobjeđuje'

Orban je, podsjetimo, povodom 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trianona otkrio ploču s povijesnim prikazom dijelova susjednih zemalja u sastavu Mađarske, uključujući Rijeku. Orban je pred spomenikom "Mađarske kalvarije" u spomen-gradovima koje je izgubila Trianonskim mirom poručio da "Mađarska ima snažnu i neovisnu državu već 400 godina".

"Mađarska ponovno pobjeđuje… Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo", rekao je Viktor Orban u subotu u mjestu Satoraljaujhely, izvijestila je nacionalna agencija MTI.

Komadina: Horvat je jedno od najčešćih prezimena u Mađarskoj, ali to ne znači da je Budimpešta Hrvatska

I župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina je komentirao Orbanovu izjavu:

"Svaka zemlja ima svoj HDZ. Tako i Mađarska ima Orbana. Mi volimo i Mađare i Slovence i sve koji dođu na naš Jadran. Kao turisti, oni su dobrodošli. Podsjećam samo da je prezime Horvat jedno od najčešćih u Mađarskoj, ali to ne znači da je Budimpešta Hrvatska!"