PRODULJIT ĆE ŠKOLSKE PRAZNIKE? / Kako zaustaviti rast novozaraženih? Božinović kaže da nas u ovom trenutku iz krize može izvući jedino kombinacija dvije stvari

Tema u Banskim dvorima su bile mjere i mogućnost proširenja primjena covid-potvrda

25.10.2021.
10:45
Marin Tironi/Pixsell

U Banskim dvorima završen je sastanak članova Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem. Tema su bile mjere i mogućnost proširenja primjena COVID-potvrda. Izjavu o sastanku dao je ministar Davor Božinović.

"To je jedan od naših redovitih sastanaka. Analizirali smo situaciju s koronakrizom i brojke, znate da one rastu, i novozaraženih i onih koji su hospitalizirani. Kada počne jesen i kada se ljudi krenu više okupljati i zatvarati u prostore onda postoji ta mogućnost većeg rasta. Mislim da svatko najbolje zna kako se može zaštititi. Cijepljenje ne znači 100-postotnu zaštitu, ali se mogu umanjiti teži oblici covida-19", kazao je Božinović.

"Razgovarali smo o pojačanoj kontroli, posebice vezano uz maske. Nastavit će se razgovor o tome kako spriječiti zarazu u školama jer je četvrtina zaraženih iz obrazovnog sektora. Možda da ona dva dana kada su Svi sveti odrade od doma, ali ne bih još ništa službeno, trebamo s ministrom Fuchsom razgovarati. Moramo više promovirati i treću dozu, odnosno booster dozu, za one kojima je to potrebno. Znamo da su škole i djeca školskog uzrasta vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u tim godinama, a pogotovo kada govorimo o višim razredima osnovne škole i srednjim školama."

Kombinacija dviju stvari će nas spasiti

"Najrealnije je ono što sam vam upravo kazao. Prije svega, jače inzistiranje na mjerama koje su već na snazi, ponajviše korištenje maski. Mi ne razmišljamo o primjeni covid-potvrda na način na koji se one primjenjuju u Europi. To je jedno vrlo kompleksno pitanje."

"Činjenica je da mjere koje su definitivno najučinkovitije su one koje pojedinac primjenjuje za sebe. Mi živimo u 21. stoljeću, šalju se prilično jednostavne poruke koje su učinkovite i koje se primjenjuju. Ne radi se o politici nezamjeranja.

"U ovom trenutku kombinacija mjera i cijepljenja nas može izvući iz krize. Kad kažemo cijepljenje, netko tko je dva puta cijepljen se zarazi, ima i toga. Međutim, svaki je organizam priča za sebe, pogotovo ako pričamo o starijim osobama. Odgovor njihova imunosnog sistema nije isti kao kod mlađih, kod mlađih je imunitet nakon cijepljenja puno veći. Međutim, ako se cijepite, ne znači da se ne možete zaraziti. I cijepljeni moraju voditi računa o osnovnim mjerama, onda ste na sigurnoj strani", rekao je Božinović.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali