USPRKOS ZAHLADNJENJU

BOŽIĆ ZAPOČINJEMO KIŠOVITO, BEZ SNJEŽNOG UGOĐAJA: Ali zato nam stiže prava zima za vikend

Božić započinjemo prilično kišovito, osobito na srednjem Jadranu, unutrašnjosti Dalmacije te na istoku zemlje gdje može biti i obilnije količine oborine

Predbožićno vrijeme već je tradicionalno obilježila južina, a danas će nas zahvatiti i prava božićna ciklona. Usprkos zahladnjenju koje nas očekuje, nedostaje tek par sastojaka za pravi snježni ugođaj. No, ne treba očajavati u područjima iznad 400 metara nadmorske visine, javlja RTL.

Božić započinjemo prilično kišovito, osobito na srednjem Jadranu, unutrašnjosti Dalmacije te na istoku zemlje gdje može biti i obilnije količine oborine, moguće i kojeg izraženijeg pljuska, a ne bi trebala iznenaditi i sporadična grmljavina. Ujutro još iznadprosječno toplo uz južinu, no vjetar će u središnjoj Hrvatskoj početi okretati na sjeverni pa će već prijepodne započeti pad temperature. Sredinom dana to će se dogoditi i u ostatku unutrašnjosti, dok će bura zapuhati na sjevernom Jadranu i jačati.

Kiša će u gorju, čak i onom nižem prelaziti u snijeg, a do kraja dana će se u uhvatiti i sasvim pristojan snježni pokrivač. Mokar snijeg će se navečer javiti i u nizinama nošen sve jačim sjevercem, ali će se koji centimetar uhvatiti tek na nešto višim brdima te u nižim područjima uz granicu sa Slovenijom, Pokuplju te najkasnije u Posavini, osobito zapadnoj. Zima će naglo stići i na Jadran, prije svega sjeverni, kako će snježne pahulje lepršati u podvelebitskom primorju nošene jakom i olujnom burom.

Vikend na kopnu i na moru

Blagdanski vikend na kopnu pravi zimski, ali uz postupan prestanak oborina. U početku će još biti snijega i susnježice, uglavnom samo u Gorskom kotaru, Lici te Posavini. Nedjelja zatim još hladnija, ujutro uz izraženije minuse, a danju još uz više oblaka može sporadično zalepršati koja pahulja snijega. No, ova primjerena zima bit će kratkog vijeka, jer novi tjedan donosi novu južinu.

Na moru Sveti Stjepan vrlo vjetrovit. Olujna bura postupno će se tijekom dana proširiti duž cijele obale, pritom će pod Velebitom još pojačati i nerijetko biti orkanska. Raspuhati će bura barem djelomice tmurnije oblake iznad Istre i Kvarnera, no prema jugu će još uvijek biti povremene oborine. Uglavnom kiše, no mjestimice kad zapuše bura i susnježice. Pritom u zaobalju, osobito unutrašnjosti Dalmacije treba očekivati i dekorativni snježni pokrivač. Nedjelja donosi više sunčana i suhog vremena, a i bura će popustiti. Hladno, posebno na buri.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr