PROPOVIJEDAO STUDENTIMA

BOZANIĆ OPET STRAHUJE OD KOMUNISTA: Držao misu za studente pa drobio o ideološkoj zavjeri

U zagrebačkoj katedrali jučer je održana misa povodom početka 348. akademske godine, a pohodilo ju je mnoštvo studenata, prodekana, dekana i profesora. Misu je predvodio nadbiskup zagrebački i Veliki kancelar Katoličko bogoslovnog fakulteta Josip Bozanić koji se u propovijedi dotaknuo događanja na Sveučilištu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali i ponovno razglabao o ‘komunističkom nasljeđu’, ne odmaknuvši se od svoje uobičajene retorike za oltarom.

Propovijed je otvorio ovako:

‘Slika ognja je također višeznačna te se može shvatiti na dva temeljna načina. Kao oganj koji pročišćava i onaj koji očišćuje. Oganj duha o kojem govori Isus. S jedne strane prijeteći pogled povezan sa slikom propasti, a s druge strane živi plamen ljubavi o kojem govore mistici. Bog očito želi da u svojem životu budemo gorljivi, da čeznemo za istinom, svjetlom dopiremo do dna bića. Znamo da nitko među nama nije iskusio život poslije smrti tako da bi nam mogao prenijeti svoje iskustvo, ali ipak se u Objavi oganj pojavljuje u slici vječne propasti za čovjeka, baš kao i u slici ljubavi. Oganj ne pripada neutralnosti, ravnodušnosti, mlakosti, očito je da nas Bog poziva na gorljivost, predanost, životnu uronjenost’, prenosi portal srednja.hr.

Pri kraju propovijedi Bozanić je iskomentirao posljednja događanja na Sveučilištu, indirektno se osvrnuvši na sporazum o suradnji između KBF-a i Filozofskog fakulteta.

Bozanićeva istina

Govorio je o ideološkoj netrpeljivosti, važnosti suradnje po Bolonjskom procesu i ‘stavovima prožetim istinom’.

‘Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju niti duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. U vremenu traženja najboljih puteva razvoja sveučilišnog obrazovanja, u vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, polja i grane, kada i sam proces promjena poznat pod nazivom Bolonjski proces, ne samo da predviđa nego i traži snažniju povezanost i suradnju između sveučilišnih sastavnica, kao i raznih sveučilišta, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude ili da je ona neprimjerena. Nisu to stavovi koji su prožeti istinom i plemenitom gorljivošću kakva je potrebna hrvatskom društvu. Nažalost, i više od toga. Da se iz ideološke netrpeljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za Sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske i svjetske prošlosti i sadašnjosti.

josip-bozanic487

Dakle, u hrvatskom se društvu treba zalagati za čuvanje sveučilišnog duha slobode, istine i zajedništva. U postupcima, koji nisu vođeni istinom, nego razvojnim nemirom vidimo usvajanje duha komunističke diktature kada se znanost zatirala, kada se sveučilišne nastavnike proganjalo i zatvaralo, kada je i sastavnica iz koje je rođeno Sveučilište isključena, kada je duboko ranjena duša hrvatskoga naroda. To je vrijeme u kojem svjedoči politički odnos prema blaženom Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas dragi studenti i profesori. U ovome slavlju molimo duha istine, da imamo snagu razlučivati istinu, prepoznavati dobro i radovati mu se. Da imamo snagu prepoznavati zlo i suzbijati ga slabljenjem njegove moći. Želim da u svome sveučilišnom radu uvijek težite zbližavanju i zajedništvu, istinskoj pomoći profesora studentima, da ih uče povezivati, raščlanjivati, doći do jasnih uvida.

A za vas studentice i studente, molimo duha gorljivosti, čežnju za znanjem i predanost za koju vam je potrebna ljubav, ali i pratnja profesora. Dragi mladi prijatelji, zahvalite Gospodinu što imate mogućnost studirati, i u Hrvatskoj biti naraštaj koji će sebe vidjeti u našoj domovini spreman uložiti darove za njezino dobro. Zahvalite za one koji vam omogućuju ljepotu studentskih dana. Zahvalite za svoje prijateljima i budite graditelji zajedništva u hrvatskom društvu. Sve vas ovdje okupljene izručujem zagovoru presvete Bogorodice Marije prijestolja mudrosti i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti, amen’, završio je Bozanić.

Na kraju misnog slavlja, dekan KBF-a Matulić obratio se prisutnima i kardinalu kojem je poslao poruku da je pažljivo slušao i razumio poruku koju je poslao.

Povratak na Net.hr