Boris Šprem avionom prevezen na liječenje u SAD

Predsjednik Hrvatskoga sabora jutros je zbog zloćudne bolesti plazma stanica krvi zrakoplovom prevezen u SAD na liječenje. Nastavak liječenja u Hrvatskoj se ne može provesti zbog dobi, stanja, tipa i rijetkosti bolesti te terapijskih mogućnosti.

U nastavku liječenja multiplog mijeloma, zloćudne bolesti plazma stanica krvi, predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem jutros je redovitom zrakoplovnom linijom otputovao u SAD.

U priopćenju stoji da je nakon povratka bolesti i primijenjene terapije došlo do određenog poboljšanja stanja, ali da su terapijske mogućnosti u Hrvatskoj iscrpljene. “Daljnji plan liječenja, prema stajalištu medicinskog konzilija, predviđa liječenje primjenom krvotvornih matičnih stanica uz prethodnu redukciju broja tumorskih stanica”, navodi se.

Takav tip liječenja ne može se provesti u Hrvatskoj zbog dobi, stanja, tipa i rijetkosti bolesti te terapijskih mogućnosti. Stoga je liječnički tim preporučio odlazak u MD Anderson Cancer Center u Houstonu, koji je vodeći svjetski centar u liječenju multiplog mijeloma.

Ističu i da je na prijedlog liječničkog konzilija Povjerenstvo HZZO-a odobrilo odlazak i troškove dijagnostike i obrade u SAD-u, što je uobičajeni postupak s obzirom na tip i fazu bolesti.

Operiran prije nešto više od dva mjeseca

Podsjetimo, Boris Šprem drugi put je hospitaliziran prije nešto više od dva mjeseca, nakon čega je odmah operiran na zagrebačkom Rebru. Prema pisanjima medija, tada mu je iz sinusa uklonjena tvorba koja je otkrivena nakon što se žalio na glavobolje i smetnje vida.

Prošle godine Boris Šprem uspješno je prošao liječenje od plazmacitoma, oblika raka koštane srži.

Povratak na Net.hr