OTVOREN, ALI ZJAPI PRAZAN

‘FANTOMSKI’ BOLNIČKI ODJEL NA KOJEM NEMA GUŽVI I ČEKANJA: Ovdje nitko ne radi, ali šef uredno prima plaću

U Hrvatskoj postoji bolnički odjel na kojem nema gužvi i čekanja, ali unatoč tome šef tog odjela uredno prima plaću.

Iako je uređen, opremljen svom potrebnom opremom i svečano otvoren još 2011. godine, Odjel za citaferezu i krioprezervaciju u sklopu Centra za transfuzijsku medicinu KBC-a Split i dalje ne radi.

Za uređenje toga prostora utrošeni su milijuni kuna, ali s radom se još nije počelo. Unatoč tome, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u bolnici postoji osoba koja je šef Odjela za citaferezu i krioprezervaciju i uredno dobiva plaću za to radno mjesto, iako prostor stoji neiskorišten i u njemu se ne radi.

Inače, u splitskom Centru za transfuzijsku medicinu postoje tri odjela, a to su odjel Regionalni transfuzijski centar Split (banka krvi), odjel Bolnička transfuzijska jedinica i spomenti Odjel za citaferezu i krioprezervaciju (Odjel za transplataciju koštane srži). Prva dva uredno rade, dok treći zjapi prazan već godinama.

Uređaji, kupljeni i nabavljeni za taj “fantomski” odjel, stigli su od raznih donora, kao i iz Zaklade “Ana Rukavina”. Većina uređaja, koji sve ove godine nisu radili, sada je zastarjela pa zbog toga KBC Split kupuje novi uređaj za citaferezu (odvajanje matičnih stanica, tzv. stanični separator), koji košta oko pola milijuna kuna.

No to nije sve, Odjel za citaferezu i krioprezervaciju izgubio je uporabnu dozvolu za rad još prije dvije godine.

Iz sadašnjeg ravnateljstva KBC-a novinaru Slobodne kazali su da odgovor na pitanje zašto Odjel i dalje ne radi, iako je otvoren, potraže kod prof. dr. Dujomira Marasovića, za čijeg je mandata na čelu KBC-a, Odjel uređen i otvoren.

Na pitanje zašto KBC Split kupuje ili je već kupio novi uređaj za citaferezu, iako takav uređaj već postoji na Križinama, kažu da je uređaju za citoferezu prošao rok upotrebe te da se ne proizvode rezervni dijelovi i potrošni materijal za rad.

Povratak na Net.hr