BOLNICA NA SREBRNJAKU NE DISTRIBUIRA ZAŠTITNU OPREMU: / Liječnice upozorile na to i dobile opomenu pred otkaz, javila se i ravnateljica

Iako u Dječjoj bolnici Srebrnjak funkcionira sve prema uputstvima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, ona je jedina medicinska ustanova u Zagrebu koja nije dobila medicinsku opremu,

9.4.2020.
17:42
Marko Lukunic/PIXSELL

Dok se s kirurškom maskom na licu Milan Bandić pojavljuje u javnosti, nije se sjetio donirati ništa od zaštitne opreme Dječjoj bolnici Srebrnjak, koja liječi mališane narušena zdravlja s respiratornim problemima. To pokazuje i tablica Gradskog stožera za suzbijanje infekcije COVID-19, gdje su navedene sve bolnice i domovi zdravlja u Zagrebu, osim Srebrnjaka. Tako je bolnica koja je došla pod povećalo javnosti kontroverznom smjenom ravnatelja, doktora Bore Nogala, ostala bez pomoći svog osnivača, Grada zagreba, u najtežim trenucima.

Nakon što su na taj propust ukazale profesorica Mirjana Turkalj, voditeljica bolničkog Povjerenstva za suzbijanje infekcije COVID-19, i primarijus Lana Tambić Bukovac, predsjednica Stručnog vijeća bolnice, na njihove je adresa stigla odluka o smjeni s tih pozicija i opomena pred otkaz, doznaje Večernji. Njihov "krimen" leži u tome što su se obratile Ministarstvu zdravstva nakon što se vršiteljica dužnosti ravnateljice, Ivana Đerek Dubravčić, nije očitovala na njihov dopis u kojem su upozorile na problem.

Odbijene inicijative

“Povjerenstvo je od v.d. ravnateljice zatražilo očitovanje o zaštitnoj opremi na sastanku na kojem su bili liječnici iz Hitne ambulante, koji su inzistirali na nabavi. Nažalost, umjesto FFP3 maski nabavljene su platnene iako su one neodgovarajuće kvalitete za zaštitu medicinskog osoblja tijekom pandemije. S obzirom na to da se v.d. ravnateljica nije očitovala, sukladno ovlastima zatražena je pomoć od ministra”, stoji u očitovanju profesorice Turkalj.

Đerek Dubravčić se kasnije ipak očitovala, ali oštri tonom te podsjetila dvije liječnice kako su se neovlašteno i bez njena znanja obratile Ministarstvu zdravstva, iako jedino ravantelj smije predstavljati i zastupati bolnicu.

Ako ništa drugo, na Srebrnjaku barem sve funkcionira prema preporukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Nakon potresa su u prostorije bolnice privremeno bila smještena i djeca iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a Povjerenstvo i Stručno vijeće bolnice su nekoliko puta predložili da se bolnica u obavljanje dijagnostičkih testova organizacijom laboratorija pod kontrolom klinike. Međutim, “inicijative nisu naišle na razumijevanje”, pisale su ministarstvu Turkalj i Tambić Bukovac.

Ušutkavanje tima za translacijsku medicinu?

One proživljavaju istu sudbinu smijenjenog ravnatelja Bore Nogala i profesora Davora Plaveca. Svi zajedno čine tim koji je dobio 60 milijuna eura vrijedan europski projekt Centra za translacijsku medicinu. Nakon toga su uslijedile političke igre, a brojni zaposlenici tvrde da je pandemija iskorištena za dodatne pritiske.

Što se tiče zaštitne opreme, vršiteljica dužnosti ravnateljice oglasila se priopćenjem "s ciljem zaštite svih vrijednosti Dječje bolnice Srebrnjak, ali i jasnog informiranja čitave javnosti".

"Ne mogu dozvoliti da se plasiranjem neprovjerenih i neargumentiranih informacija unosi nemir u zaposlenike, naše pacijente i širu javnost. Stav o širenju takvih informacija jasno je artikulirao i ministar zdravstva, prof. dr. sc. Vili Beroš na konferenciji 25. ožujka. Nikada u niti jednom trenutku stanje zaštitne opreme u dječjoj bolnici Srebrnjak nije bilo nula, niti su zdravstveni djelatnici bili ugroženi, a dinamika isporuke ovisila je o dostupnosti proizvoda na tržištu i prioritetima isporuke koje je odredio Nacionalni stožer", napisala je Đerek Dubravčić te se zahvalila svim zaposlenicima koji su, kako je istaknula, omogućili da bolnica u siječnju i veljači ostvari 1,6 posto više prihoda u odnosu na isto razdoblje lani, pridržavali se mjera Nacionalnog stožera, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ravnatelja te omogućili reorganizaciju i rad nakon potresa.

Iz Grada Zagreba su kratko spomenuli da je bolnici opremu 6. travnja donirao MUP te kako je donaciju po bolnicama raspodijelio Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Djelatnici DB Srebrnjak imaju svu potrebnu zaštitnu opremu, pa tako i odgovarajuću količinu FFP3 maski. Nabavljena su i dva kontejnera za izolaciju i trijažu", zaključio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

MUTNI POSLOVI U DJEČJOJ BOLNICI SREBRNJAK? Smijenjeni ravnatelj tvrdi: ‘Razlog je 60 milijuna € i 80.000 kvadrata na Brestovcu!’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali