'Da sam se oslonio na njih, danas me vjerojatno više ne bi bilo'

‘Da sam se oslonio na naše zdravstvo, danas me vjerojatno ne bi bilo’, kaže 55-godišnji Zagrepčanin D. Š., koji je prošlog ljeta otkrio da ima izuzetno rijedak i agresivan oblik melanoma.

D. Š. se podvrgnuo operaciji odstranjenja madeža u jednoj zagrebačkoj bolnici, a nakon operacije je po patohistološki nalaz poslao svoju suprugu jer je u to vrijeme bio na putu i nije mogao do bolnice. No, iako je na šalter kirurške ambulante supruga došla s njegovom punomoći, službenica joj je odbila izdati patohistološki nalaz pozivajući se na pravo pacijenta na privatnost.

D. Š. je potom po nalaz poslao svog odvjetnika, a tu je uslijedio novi šok: nalaz je bio loš. Budući da se, kako su mu liječnici rekli, radilo o izuzetno rijetkom i agresivnom obliku melanoma, inzistirao je da se napravi i PET/CT snimanje. Tom su mu pretragom ustanovljene metastaze na plućima, koje su u ljeto prošle godine uspješno kirurški odstranjene, kao i ostatak melanomom zahvaćenog tkiva, piše Novi list.

Dva mjeseca nakon operacije nazvali ga da dođe po nalaz

Nakon što je prošao drugu operaciju, na njegovo zaprepaštenje nazvali su ga iz bolnice i pozvali ga da dođe po svoj patohistološki nalaz star više od dva mjeseca.

“Nisam dobio nikakvu ispriku, a po nalaze na kojima jasno piše o kakvoj se bolesti radi pozvali su me nakon dva mjeseca! Ne želim ni misliti koliko bi se melanom u ta dva mjeseca već proširio”, komentirao je D. Š., kojem je ovaj slučaj potpuno poljuljao povjerenje u zdravstveni sustav.

Bilo bi logično, kaže, da su mu iz bolnice odmah javili da se radi o dijagnozi koja traži hitnost, umjesto što su navodno štitili njegovo pravo privatnosti. U bolnici pak kažu da im je praksa nalaze i drugu dokumentaciju uručivati samo pacijentu, a zbog čega punomoć nema težinu, nisu objasnili. Iz Ministarstva zdravlja kažu da “radnik bolnice mora uskratiti nalaz bliskim srodnicima ako je to želja pacijenta, no isto tako pacijent ima pravo dati usmenu ili pisanu izjavu o osobama koje mogu biti obaviještene o njegovu zdravstvenom stanju”, piše Novi list.

Iako je uskraćivanje medicinske dokumentacije kažnjivo po Zakonu o zaštiti prava pacijenata (zdravstvena ustanova može platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna, a zdravstveni radnik od 5.000 do 10.000 kuna), resorno ministarstvo informaciju o ovom slučaju nije iskoristilo da bi osiguralo dosljednu provedbu zakona i zaštitilo prava pacijenta, nego je pritužbu proslijedilo upravi bolnice.

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Povratak na Net.hr