PLENKOVIĆEV PROGRAM

BLIŽI SE KRAJ ‘ŠVICARCIMA’: Stambeni krediti uskoro samo u kunama i eurima

Vlada Andreja Plenkovića najavljuje u svom programu da će zaštititi građane tako što će onemogućiti uporabu valutne klauzule kod dugoročnih stambenih kredita u onim valutama uz koje nije vezana domaća monetarna politika.

NOVA PRAVILA ZA STAMBENO KREDITIRANJE: Građani kredite mogu pretvoriti u kune kada žele i bez naknade

To znači da će se dugoročni, a time i stambeni krediti, ubuduće moći podizati samo u kunama i eurima. To znači i da Vlada sada na stolu ne bi imala problem švicaraca, konverzije i tužbi banka da je tako zakonski regulirala podizanje kredita prije, primjerice, 12 godina.

Nemo rokova za mjere iz programa

No, kada će uslijediti ta zabrana valutne klauzule za sve osim eura, koja ionako ne znači puno jer su građani sada oprezni s kreditima u stranim valutama, Vlada u svom programu ne otkriva. Jednako tako ne konkretizira ni način na koji planira provesti ostale mjere koje je navela u programu, kao ni rokove u kojima bi to trebala učiniti.

Kako doznaje Novi list, Most i HDZ su u svojim dogovorima precizirali dinamiku pojedinih aktivnosti, ali na kraju ti rokovi nisu zapisani u programu i to, čini se, iz pragmatičnih razloga, jer se te dvije stranke nisu željele dovesti u situaciju da javnost inzistira na ispunjenju rokova koje su si same zadale.

Otpisati nenaplativa potraživanja.

Kad je u pitanju pomoć građanima koji imaju problema s plaćanjem obveza po kreditima, osim djelomične zabrane valutne klauzule, Vlada kaže da će poticati banke i druge kreditne institucije da izvansudskim putem pokušaju djelomično ili u cijelosti otpisati teško naplativa i nenaplativa potraživanja.

Navodi se da će to biti uključeno u reformu cjelokupnog poreznog sustava, no detalja nema, kao uostalom ni u najavi dugoočekivane cjelovite porezne reforme.

Povratak na Net.hr