APSURDI PRAVOSUĐA

BLAGONAKLONA PRESUDA: Umjesto u zatvor, dileri heroina idu guliti krumpire

Da se hrvatsko pravosuđe blagonaklono odnosi prema kršiteljima zakona dokazuje slučaj iz Splita s početka godine u kojem su na po godinu dana zatvora, odnosno slučaj u kojem su na 730 sati dobrotvornog rada osuđena trojica muškaraca koji su iz Slovenije na područje Baške Vode prokrijumčarili oko pola kilograma heroina.

Ako je sudeći prema tom slučaju, kako piše Slobodna Dalmacija, kršitelji zakona više se ne moraju bojati zatvorske kazne već se pripremiti za dugotrajno guljenje krumpira.

Osuđeni trojac sudjelovao je u organiziranom krijumčarenju droge iz Slovenije u Hrvatsku tijekom 2013. godine. Uhićeni su u svibnju 2014. godine kada je kod jednog muškarca pronađeno 82 grama heroina namijenjenih trećoj osobi.

Obećali da se neće ponoviti

Jedan od uhićenih najprije je tvrdio kako je u to vrijeme bio ovisnik o heroinu, a umjesto novca za prenošenje droge dobivao je po nekoliko grama droge za svoje potrebe. Tijekom suđenja, druga dvojica muškaraca, braća od kojih jedan živi u Sloveniji, a drugi u Baškoj Vodi, priznala su u cijelosti ono za što ih se teretilo. Pokajali su se te obećali da se slično više nikada neće ponoviti.

Kako piše Slobodna Dalmacija, tužiteljstvo je za braću tražilo po četiri godine zatvora, dok su za treće osuđenog tražili godinu dana dobrotvornog rada. Na koncu je Sud ipak odlučio svima dosuditi jednaku kaznu. Kao olakotna okolnost uzeta je činjenica da ni jedan od trojice muškaraca nikada nije bio osuđivan zbog droge te to što su priznali krivično djelo.

Umjesto zatvora – dobrotvorni rad

Sud im je svima najprije dodijelio godinu dana zatvorske kazne uz zaključak da je u konkretnom slučaju kaznu zatvora moguće zamijeniti radom za opće dobro.

“Kod optuženih nije došlo do takvih drastičnih promjena u ponašanju da bi se moglo zaključiti kako su u tolikoj mjeri prihvatili nedopuštena pravila ponašanja koja bi zahtijevala izvršavanje kazne zatvora”, zaključio je Sud.

Olakotne okolnosti

Nakon žalbe tužiteljstva, koju je Općinski sud u Splitu odbio, u obrazloženju odluke rečeno je da je kazna dobrotvornog rada opravdana jer se radi o neosuđivanim osobama koje su zaposlene, a dvojica od njih imaju i djecu.

Tako je Sud zaključio da se radi o “osobama koje su do ovog događaja živjele u potpunosti u skladu s općeprihvaćenim normama društvenog ponašanja”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr