KOMENTIRAO I BANDIĆA

BIVŠI ŠEF USKOK-a OPLEO PO SUSTAVU ZBOG ZLOČINA KOJI SU POTRESLI ZEMLJU: ‘Izlizanim frazama prikrivaju vlastitu odgovornost i jalovost’

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer komentirao je trostruko ubojstvo u Splitu, nepovjerenje građana u institucije, slučaj iznude Leona Lučića, niske kazne za obiteljsko nasilje i zajedničko sjedenje u loži Dražena Jelenića i Milana Bandića

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer komentirao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji posljednje zločine koji su potresli zemlju. Smatra kako je policiji teško u individualnim slučajevima spriječiti počinitelja u činjenju nekog kaznenog djela, a pritom se referirao na trostruko ubojstvo u Splitu.

“Politika s izlizanom frazom ‘neka institucije rade svoj posao’ na neki način pokušava prikriti vlastitu odgovornost i jalovost da konačno krene djelotvorno otklanjati uzroke u društvu koje generiraju ove svinjarije”, rekao je Žganjer.

Stvaranje učinkovitog sustava

Smatra da nije uputno da se policija hvali brzim rješavanjem slučaja, jer se osumnjičenik Filip Zavadlav nije skrivao nakon masakra kojeg je počinio. Žganjer dodaje kako bi umjesto toga trebalo pametno, temeljito i ustrajno stvarati sustav koji će djelotvorno suzbijati i pratiti kaznena djela, a ne reagirati od tragedije do tragedije.

“U demokratskom sustavu ne možeš oduzeti pravo građanima da prosvjeduju, čak i ako se intimno s njima ne slažeš”, komentirao je najavljeni prosvjed u Splitu zbog slučaja Filipa Zavadlava. Smatra da građani imaju pravo iskazati svoje nezadovoljstvo politikom i dodaje kako se u puno uređenijim zemljama prosvjeduje puno nasilnije.

Rigorozni odabir i stroge kontrole

Za situaciju oko propale iznude u kojoj su sudjelovali bivši inspektor i pripadnik specijalne policije, Žganjer smatra da se mogla izbjeći rigoroznim odabirom i strogom kontrolom. Kaže da je dobro da mediji prate rad institucija, jer se u velikom sustavu poput MUP-a “nađe kukolja”.

U slučajevima niskih kazni za obiteljsko nasilje trebalo bi, smatra bivši šef USKOK-a, analizirati svaki pojedinačni predmet i onda sugerirati promjenu kaznene politike. Dodaje i da se kazne trebaju individualizirati te da bi DORH trebao procijeniti je li predložio odgovarajuće kazne, a sudbena vlast bi trebala poraditi na definiranju kaznene politike. Smatra da se slučaj Alojza Tomaševića otegnuo i da bi se takvi slučajevi trebali brže rješavati.

Žganjer je mišljenja kako je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić trebao napustiti kazališnu ložu u kojoj je bio optuženik Milan Bandić i tako poslati poruku javnosti. Dodao je kako ne smatra da bi taj događaj mogao utjecati na sudski proces protiv zagrebačkog gradonačelnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr