Slobodan Uzelac, SDSS-ov potpredsjednik Vlade u vrijeme Ive Sanadera i JadrankeKosor za Novi List objasnio je zašto on nije otišao na proslavu Oluje.

"Kad je u pitanju Knin, nisam bio budala, pa da bih išao tamo kako bih bio meta. Što bih ja tek doživio, kad su premijera Milanovića onako dočekali. Nije mi na pamet padalo da 5. kolovoza idem u Knin. A nije na mene bilo niti pritiska u tom smislu. Na posljednjoj sjednici užeg kabineta Vlade u srpnju, premijer Sanader, a zatim premijerka Kosor rekli bi da se svatko tko želi ići u Knin prijavi tajnici, a ja se nisam nikad prijavio. I nitko mi zbog toga nije ništa zamjerio, nisu me nagovarali, bili su svi prema meni krajnje korektni“, rekao je Uzelac.

'Tada su Markač i Gotovina još bili osuđeni'

I bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor opisala je kako su izgledale proslave i slaže kako tada nije bilo vrijeme za srpskog predstavnika u Kninu.

"Nikoga nisam pritiskala jer mi je puno važniji od forme bio sadržaj. Uzelac je nerijetko putovao u Knin zbog konkretnih projekata, to mi je bilo bitnije nego da 5. kolovoza bude tamo. Osim toga, bilo je to drukčije vrijeme, u mandatu moje Vlade Ante Gotovina i Mladen Markač su prvostupanjski osuđeni za ratni zločin i u toj atmosferi nisam od Uzelca mogla zahtijevati da slavi Oluju", naglašava Jadranka Kosor.

Nada se da nije riječ o trgovini

No koliko se toga promijenilo teško je reći.

Uzelac smatra kako je nužno da stvoriti pretpostavke predstavnik Srba u Hrvatskoj.

„Na tom se, koliko shvaćam, sada radi. Oluju se mora sagledavati u cijelini. Ne možemo pristati samo na dio istine. Jesu li se stekli uvjeti da potpredsjednik Milošević već ove godine bude u Kninu, ja to ne znam. Mogu samo reći da se nadam da nije riječ o tome da potpredsjednik Medved ide u Grubore, a da će se zauzvrat, recimo, 'Za dom spremni' legalizirati u iznimnim situacijama. Protiv toga sam odlučno, Hrvatska može biti samo antifašistička država“, zaključuje Uzelac.