Podrška Prideu

BIVŠI MINISTAR PONOSNO NOSIO LGBT ZASTAVU: ‘Bio sam tu kad sam bio na čelu policije i kad je bilo nasilja, ovo je moja Hrvatska’

Ovogodišnja 15. povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea 2016.,  pod sloganom “Još Hrvatska ni’ propala!” i “Za obranu izborenih sloboda svih nas” u subotu je oko 16 sati krenula s Trga Franklina Roosevelta, središtem grada prema parku Ribnjak. Povorci su se pridružili i političari, a među kojima su bili i neki bivši ministri poput Vesne Pusić, Anka Mrak Taritaš i Ranko Ostojić.

“Bio sam na Prideu kad sam bio na čelu policije i u vrijeme kad je bilo nasilja. Drago mi je da sam i danas ovdje. Ovo je moja Hrvatska. Još Hrvatska ni propala”, rekao je Ranko Ostojić javlja N1.

Inače na Prideu se o nekoliko tisuća sudionika s balonima i šarenim zastavama, noseći transparente s ispisanim porukama “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”,  “Padaj nepravdo”, “Mržnja nije obiteljska vrijedlost” i drugi. Povorku osigurava policija. Nije zabilježen niti jedan incident. Još nema točne brojke koliko je ljudi Zagreb Prideu, ali prema nekim procjenema moglo bi biti i 10.000.

Organizatori su u svom proglasu naveli da se Zagreb Pride ove  godine održava “u jeku napada na izborene ljudske slobode jer postoji stvarna prijetnja da se brojna izborena ljudska prava, postignuća javnog i otvorenog zalaganja za lezbijke, gejeve, biseksualce, transrodne, interseksualne i queer osobe (LGBTIQ ) obezvrijede ili ponište”.

Organizatori kažu i da Prideom žele ‘pokazati nezadovoljstvo i zabrinutost smjerom u kojem Hrvatska i njeno društvo idu’. Tvrde i kako je vrijeme da se obrane stečena prava, građanske slobode, te da se zajedničkom borbom pridonese stvaranju otvorenog društva temeljenog na solidarnosti, demokraciji, društvu različitosti, ljubavi i prihvaćanja.

Povratak na Net.hr