STRAH IH JE ZATVORA I DUGA

PROGOVORILI BIVŠI ČLANOVI ŽIVOG ZIDA: ‘Zbog jedne deložacije dobili smo kazne, ucjenjivali su nas…Vrh stranke se više ne javlja’

Pravomoćnu presudu dobilo je 56 od 72 aktivista koji sada strahuju da će se i sami naći pod ovrhama ili pak iza rešetaka jer nemaju novca za plaćanje kazni, a velik broj njih tvrdi da su ih bračni par Sinčić i Tihomir Lukanić izmanipulirali te da su ih pozivali na deložacije uz prijetnje da će se njihov dolazak ‘vrednovati pri sastavljanju izbornih lista’

Aktivisti te većinom bivši članovi Živog zida su na svoje adrese ovih dana primili visoke kazne zbog ometanja deložacije na zagrebačkom Črnomercu. Riječ je o ljudima uz pomoć kojih su šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi, u vrijeme “ponosa i slave” sprječavali deložacije vlastitim tijelima i tako privlačili pozornost javnosti.

No, ono što je ostalo od nekadašnje stranke, dakle Sinčić, Palfi i Tihomir Lukanić, ostavili su aktiviste na cjedilu. Kako piše Jutarnji list, 6000 kuna kazne samo su prve u nizu.

U konačnici, radi se o iznosu od 30.000 kuna jer je, što se tiče konkretnog slučaja na Črnomercu, bilo sprječavanje deložacije u pet stanova pa je protiv aktivista pokrenuto par postupaka za ometanje deložacije svakog stana pojedinačno.

SJEĆATE SE IVANA PERNARA? Upravo je podignuta optužnica protiv njega; Pogledajte za što ga tereti odvjetništvo

Bivši članovi Živog zida: ‘Sinčići i Lukanić su nas izmanipulirali’

Pravomoćnu presudu dobilo je 56 od 72 aktivista koji sada strahuju da će se i sami naći pod ovrhama ili pak iza rešetaka jer nemaju novca za plaćanje kazni. Velik broj njih tvrdi da su ih bračni par Sinčić i Lukanić izmanipulirali te da su ih pozivali na deložacije uz prijetnje da će se njihov dolazak “vrednovati pri sastavljanju izbornih lista”. K tome, obećavali su da ne brinu jer će “stranka sve srediti”.

Tri i pol godine kasnije, vrh stranke se aktivistima ne javlja na telefon te im prijete tužbama u slučaju da javno ispričaju što se događa. “Da, ovo ste mogli očekivati, trebali ste. Ne znam što je mislio onaj tko je svjesno javno napadao svoje kolege. To sad ima svoju cijenu. Nakon političke, ima i pravosudnu. I nije ovo jedini proces. Za neke će biti i gore. Jako glupo. Ali sada nema naricanja i kajanja”, poručio je Lukanić uzrujanim članovima.

Lukanić na deložaciji autom udario policajca pa pobjegao

Bivši članovi Živog zida su informaciju o kaznama koja stiže na njihova imena i prezimena, a ne na stranku, podijelili s Jutarnjim listom. Među tim ljudima puno je onih koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji, nezaposleni su, a među njima ima i samohranih majki. Jutarnji list u posjedu je presuda Županijskog suda te opsežne prepiske zatvorene grupe Črnomerec 105 gdje se nalaze međusobne optužbe. K tome, tu je i video na kojem se vidi da je Lukanić tijekom deložacije automobilom udario policajca pa pobjegao.

“U opisu posla svih vijećnika je i aktivizam, tj. deložacije. Ako mogu saborski zastupnici, mogu i vijećnici. Tko nema namjeru sudjelovati u tome, neka se sam odmah izjasni, da kasnije nemamo trzavica. Sve aktivnosti ćemo bilježiti i vrednovati”, zazivao je Lukanić aktiviste par dana prije sporne deložacije, dakle 6. lipnja 2017.

Lukanićev ton nije se svidio Snježani Sabolek, kojoj je Palfi dvije godine kasnije, nakon svađe s Branimirom Bunjcem, prepustila svoj mandat.

“Aktivizam nam je u krvi i na to nas ne treba posebno podsjećati. Grozno je reći ako mogu zastupnici, mogu i vijećnici. Što ti, Tihomire, misliš, da ću ja svoju kćer pred doktoratom nahraniti s naknadom od tristo kuna pet puta na godinu. Da imam tvoj posao, svaki put bih bila na deložaciji bez da bih trepnula”, poručila je Sabolek Lukaniću.

Spočitavanje ‘obaveza prema stranci’

Vladimira Palfi uključila se u raspravu pa ih opomenula “da ima ljudi koji su ušli u vijeća, a da nikad nisu odradili niti jednu akciju” uz poruku da “imaju obavezu odužiti se stranci”. Zatim aktiviste indirektno proziva da su kukavice.

“Nitko me ne može uvjeriti da se jednom godišnje ne može odraditi neka akcija… Imam malo dijete, rizičnu trudnoću, ispite i hrpu posla, ali radim svaki dan i odradila sam dvije kampanje s bebom. Ima hrpa mladih vijećnika. Ni traga ni glasa od njih. Preplašili se, ali mandate čuvaju”.

Par dana poslije sporne deložacije članstvo stranke osjećalo se izigrano, a Lukanić im je rekao da moraju utvrditi gradivo.

“Tko želi glumiti Most, neka ide u Most. Ovo je Živi zid. Zapamtite: koliko god mislite da ste face jer se družite sa, kao nekim njuškama, Sinčiću se nudilo minimalno deset puta više. Mogao je biti sada minimalno ministar. Nije vas izdao”, poručio im je.

‘Obmanjivali su nas, ucjenjivali i lagali’

Lukanić im sada predlaže da predmet pošalju Vrhovnom sudu na reviziju te navodi da mu je odvjetnica rekla da ima nade.

“Trošak izrade predloška podneska Vrhovnom sudu podmirit ćemo dobrom voljom nas nekoliko. Loša vijest je što revizija ne odgađa ovrhu presude. Za to postoji trik koji ćete dobiti na telefon koga zanima…”, poručio je.

Danas bivši aktivisti tvrde da im je najgore što su i sami bili žrtve opsjene jer na Črnomercu nije bila deložacija građana, nego se radilo o poslovno-pravnoj dubiozi između banke i investitora. Sinčić je investitora nagovarao da stanove preda u posjed siromašnih bez vlastitog krova nad glavom i tako Zagrebačkoj banci “pomrsi račune”.

“U najboljoj namjeri otišli smo na Črnomerec. Nisu nam rekli da se tamo nalaze skvoteri koji nisu bili vlasnici tih stanova. Nisu nam rekli da možemo dobiti kazne prema Ovršnom zakonu… Sve do zadnjeg su nas prevarili, a sada imaju milijune kojih se čvrsto drže. Živi zid nas je otjerao u propast. Pozivamo preostale županijske sudove na kojima još nije odlučeno o našim žalbama da nam usvoje žalbe jer u suprotnom će mnoge obitelji ostati bez kruha. 30.000 kuna kazne koje prevarena sirotinja nema. Obmanjivali su nas, ucjenjivali i lagali. Pravda bi bila zadovoljena da se kaznio Živi zid”, govore aktivisti za Jutarnji list.

Govore da im više nitko ne uzvraća pozive, a ni novinarima se nisu javili Sinčić, Palfi i Lukanić. Odgovor nije pronađen ni u prostorijama stranke.

Povratak na Net.hr