SLUČAJ ANTE LAŽETE

BIVŠI ČELNIK HACZ-A POD ISTRAGOM: Primao stimulacije, bonuse, darove za djecu, božićnice… Na to nije imao pravo?

Dok je bio čelnik HACZ-a primio je stimulativne i mandatne nagrade za ostvarenje rezultata poslovanja u ukupnom iznosu od skoro 400.000 kuna

Ante Lažeta, sad već bivši direktor Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ), našao se pod istragom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je protiv njega pokrenulo i postupak. Naime, dok je bio čelnik te agencije primio je stimulativne i mandatne nagrade za ostvarenje rezultata poslovanja u ukupnom iznosu od skoro 400.000 kuna, doznaje Večernji list. Osim toga, Lažeta je primio i 2.500 kuna regresa, božićnice kao i 5.400 kuna prigodnog dara za djecu.

U odluci Povjerenstva od 7. veljače stoji da je Lažeta bio direktor HACZ-a od 1. rujna 2015. do 31. ožujka 2018. te da je neanonimna prijava protiv njega pristigla 23. siječnja 2018. Lažeta je za vrijeme obnašanja dužnosti ostvarivao novčane primitke, točnije rečeno velike godišnje bonuse povrh plaće. Ta primanja nije prijavio u izvješću o imovinskom stanju. Zbog te prijave Povjerenstvo se koncentriralo na druge odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) koji zabranjuje dužnosnicima da primaju dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti. Lažetina mjesečna neto plaća kao direktora agencije iznosila je između 19.000 i 20.000 kuna.

DIREKTOR SMETLIŠTA SAM SEBI ISPLATIO MILIJUN KUNA BONUSA: ‘Dovezao je hrpe otpada bez troškova. Nakaradno i moguće samo kod nas’

Isplaćivao si božićnice, bonuse, darove za djecu…

U odluci se navodi da je Povjerenstvo utvrdilo da su sve dodatne naknade Lažeti isplaćene temeljen internih općih akata HACZ-a, dakle odluka Vijeća te agencije i ugovora o radu. U Povjerenstvu upozoravaju da svi ti akti imaju nižu pravnu snagu u odnosu na ZSSI. Odredbe tog Zakona zabranjuju dužnosnicima tijela u kojima obnašaju dužnost isplatu dodatnih primitaka za obnašanje dužnosti pored plaće. Takvi primici upravo su bonusi, odnosno stimulativne i mandatne nagrade, regresi za godišnji odmor, prigodni dar za dijete, božićnice. Upravo te primitke bivši šef HACZ-a nije naveo u svojoj imovinskoj kartici, piše Večernji list.

Budući da Lažeta prema Zakonu uopće nije smio primiti te bonuse, protiv njega je pokrenut postupak. Dakle, ne zbog nenavođenja u imovinskoj kartici. S druge strane, Lažeta je rekao da je njegov ugovor za radno mjesto direktora HACZ-a potpuno u skladu sa svim primjenjivim propisima, baš kao i s tadašnjim aktualnim zahtjevom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. On kaže da je resorno ministarstvo u vremenu prije potpisivanja njegova ugovora zahtijevao da se ugovori direktora Agencije usklade s odlukom Vlade RH o plaćama za direktore u državnim tvrtkama. Lažeta navodi da ta odluka Vlade uključuje u bonuse, a ti bonusi su navedeni u ugovoru koji je on sklopio s Vijećem. Tvrdi da su bonusi isplaćeni na temelju uspostavljenih konkretnih kriterija Vijeća i to nakon što je ocijenjena uspješnost njegova rada, piše Večernji list.

“Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo je primijeniti odredbe ZSSI-ja na mene iako nije primjenjiv. Zakon se izričito primjenjuje samo na osobe koje imenuje Vlada RH. U slučaju direktora Agencije, u skladu sa Zakonom o zračnom prometu i Statutom Agencije, Vlada daje suglasnost Vijeću Agencije na imenovanje direktora, ali ga ne imenuje”, kaže Ante Lažeta. Dodaje da Povjerenstvo tumači Zakon suprotno odredbama i sebi u korist.

Povjerenstvo je Lažeti dalo rok od 15 dana da se očituje o odluci.

 

 

Povratak na Net.hr