POŽARI U DALMACIJI

BIVŠA MINISTRICA OBRANE: ‘Predsjednica je neupućena, rekla je nešto što nije trebala’

Bivša ministrica obrane, Željka Antunović, komentirala je ostavku ministra Krstičevića. Kao i mnogi drugi zahvalila je vatrogascima koji su se borili s buktinjom.

‘Imam ponešto iskustava i u kontekstu otežavanja požara što se tiče bure, treba reći da bura gotovo onemogućava ovakve velike razmjere gašenja požara. Nitko pa ni političari nemaju pravo bilo koga prozivati jer mislim da je odrađen čudesan posao bez obzira na štete koje postoje. U kontekstu mog stava i odnosa prema požarima i ljudima koji su ga gasili, mislim da je predsjednica definitivno neupućena i izrekla je nešto što nije trebala i što neće pomoći boljem uspostavljanju sustava koji nije idealan, ali ipak funkcionira. Meni je jako žao ako Krstičević ustraje na ostavci. U ovih godinu dana je napravio mnogo na stabilizaciji sustava i depolitizaciji i trudio se da se radi profesionalno, a ne politikantski’, rekla je bivša ministrica za N1.

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je vojska mogla ranije pomoći u gašenju katastrofalnog požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

Dodaje i kako se vojsci ne može ništa zamjeriti po pitanju jučerašnjeg djelovanja, jer je, kaže, vojska zadužena za obranu i teritorijalni integritet Hrvatske, a u krizama uskače u pomoć. ‘Vojska nije vatrogasna služba osim kanadera. Ona priskače i pomaže u gašenju požara na ona mjesta gdje je vatra ugašena i treba čuvati da ne plane ponovno’, pojasnila je.

Napomenula je kako se o uzrocima požara još uvijek ništa ne zna.

UŽIVO! MINISTAR OBRANE KRSTIČEVIĆ: ‘Podnosim neopozivu ostavku!’; KOLINDA: ‘Ne prihvaćam ostavku!’; PLENKOVIĆ IMA IZVANREDNU PRESICU

‘Jesu li to piromani ili iskrenje dalekovoda. Ono što mi se čini na prvu je da nam nedostaje tehnike, ali ne kanadera nego bi možda trebalo pojačati vatrogasnu zajednicu s prikladnim vozilima’, rekla je.

Komentirajući reakciju predsjednice Grabar-Kitarović koja je odbila ostavku ministra Krstičevića, Antunović je kazala kako joj je drago što njegovu ostavku predsjednica nije prihvatila te da će je ministar Krstičević povući.

Dodala je kako u ovakvoj situaciji ne treba tražiti krivca.

‘Vatra je tragedija koja je u onakvim uvjetima doista teška. Bila sam na mnogim požarištima i vidjela da ti ljudi ne mogu ništa. Kanaderi mogu pomoći, ali kad oni ne lete tu se ne može ništa. Drago mi je da je uvidjela da se malo zaletjela. Ovu akciju treba pohvaliti, a ne tražiti krivca’, kazala je.

Povratak na Net.hr