Andrea Zlatar Violić

BIVŠA MINISTRICA KULTURE: ‘Shvatila sam da imam problem kada sam se mogla opustiti jedino uz alkohol’

Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture u SDP-ovoj vladi koja nije svoj mandat odradila do kraja, a zatim je i pala i slomila nogu, dala je intervju za Jutarnji list.

U njemu, između ostaloga, govori i o svome zdravstvenom stanju. Kaže kako ju čeka završna operacija koljena te da je ograničeno pokretna. Štake koristi zbog sigurnosti, a i zato što nogu još ne smije u potpunosti opteretiti.

Sud potvrdio da je Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

“Ali ono najvažnije – fizički sam samostalna osoba”, kaže bivša ministrica, koja je prije godinu i pol pala i slomila nogu u svojoj kući u Dubrovniku.

Kaže kako joj je u vezi loma noge najgora bila ovisnost o drugima. “Moraš moliti da ti netko donese čašu vode. To me beskrajno ubijalo, bilo je ponižavajuće, jer ja nisam mogla ubrzati proces zarastanja. A nisam po prirodi strpljiva”, žali se Zlatar Violić.

TEŽAK LOM NOGE: Bivša ministrica Zlatar Violić operirana u Zagrebu

Nikad ne reci nikad

U vezi povratka u politiku Zlatar Violić kaže kako je to teško reći jer se radi o temeljnim strastma. Trenutno ne sudjeluje ni u kakvim političkim aktivnostima, osim kao promatrač. Dododaje kako je ovisnik o vijestima te pokušava pratiti sve što se zbiva.

Andrea zlatar violić
Poslovne obaveze dovodile su bivšu ministrivu u redovit kontakt s alkoholomFoto: Jurica Galoic/PIXSELL

S druge strane, povratak je u fizičkom smislu praktički nemoguć. “Već i 2011., kad sam imala moždani udar, trebala sam shvatiti da ja to po opsegu i težini posla ne mogu izdržati. Nemam manijakalni tip upornosti koji pojedinci imaju, moje su granice i fizičke i emotivne”, tvrdi Zlatar Violić.

Alkohol je stvar koja se ne može kontrolirati

Bivša ministrica kaže da kada je shvatila da joj je alkohol potreban da se opusti, da je to postao jedini način da se opusti, da onda očito nešto ne valja. Shvatila je to kada je vidjela da se od posla ne može opustiti niti na jedan drugi način.

Za šetnje ili teretane bila bi preumorna, kao i za čitanje. Kaže i kako je dodatan problem zaposlenika na izvršnoj funkciji u kulturi taj što njemu posao ne završava u pet popodne, jer navečer slijede predstave, izložbe, promocije, uvijek u istom socijalnom okruženju s istim navikama. Sa svime time nije se mogla nositi.

Glavni uzrog stresa i umora koji su ju odveli prema alkoholu s jedne su strane je sama količina posla, kao i činjenica da istovremeno odgovarate vlastitim načelima, profesionalnoj etici, očekivanjima javnosti. S druge strane radilo se o različitim pritiscima.

“Kultura kao područje ne može biti uređena kao druga područja, tu ne možete stvari ‘pošlihtati’ po formalnom redu, jer komunicirate s umjetnicima, s kreativcima koji donose projekte izvan birokratski predviđenih ladica”, kaže Zlatar Violić.

Povratak na Net.hr