Bitka za radna mjesta: 'Izgubimo li Rafineriju, izgubili smo Sisak'

Sisačko-moslavačka Županijska skupština zatražila je danas od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta, dok je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije.

Županijska Skupština pritom je podržala radnike Rafinerije u njihovim nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi s proizvodnjom. Skupština je također ustvrdila da se odluka o statusu Rafinerije ne smije nužno temeljiti na trenutnim ekonomskim parametrima, već je potrebno uvažiti njezin strateški značaj.

Skupština je Vladi predložila da poduzme sve aktivnosti u cilju otklanjanja štetno zaključenih ugovora vezanih uz poslovanje Rafinerije i pozvala je da se sa svojim predstavnicima uključi u raspravu na predstojećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na temu aktualnog stanja gospodarstva u županiji.

MOL pao na ispitu

Gradonačelnica Kristina Ikić izjavila je pak da se sudbina Rafinerije ne odražava samo na sudbinu 1200 pojedinaca već je njezina sudbina vezana uz sudbinu Grada. “Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti”, poručila je gradonačelnica.

Ustvrdila je da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.

“Sada je evidentno da Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a jer im to nikada nije niti bio cilj, pristali su na taj uvjet s figom u džepu kako bi se domogli Inine distribucije i Ininog tržišta”, kazala je.

Pokloniti državi

Ustvrdila je da MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret.

“Mi ćemo znati kako ju učiniti profitabilnom. Kad bi samo prerađivali naftu iz hrvatskih naftnih polja bilo bi nam dovoljno da Rafinerija opstane”, poručiula je gradonačelnica.

Dodala je da grad Sisak podržava bitku Vlade za nacionalne strateške interese. Niti jedno rješenje koje se predlaže ne smije ići na račun Siščana i Siska, smatra gradonačelnica.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr