PROPAO POKUŠAJ

BISTA IVE LOLE RIBARA OSTAJE U PARKU, HASANBEGOVIĆ TVRDI: ‘Ovo nije moj poraz, srušila nas je neobična koalicija SDP-a i HDZ-a’

Za micanje biste glasovali su vijećnici iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti te iz stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, ali odluka nije prošla jer su vijećnici HDZ-a bili suzdržani

Samo jedan glas je na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine presudio da bista partizanskog narodnog heroja Ive Lole Ribara ostane u parku na križanju Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića gdje je svečano vraćena prije samo dva mjeseca.

BANDIĆ POPUŠTA HASANBEGOVIĆU: Dva mjeseca nakon što ju je svečano vratio, Bandić miče bistu Ive Lole Ribara?

Bandić postavio bistu, pa pristao da je ukloni

To je odlučeno sa 16 vijećničkih glasova ‘za’, 15 ‘protiv’ i deset suzdržanih. Time je zasad odbačen prijedlog Neovisnih za Hrvatsku koji su tražili da se bista makne, a koji je na kraju podupro i sam gradonačelnik Milan Bandić, iako je upravo on pompozno vratio spomenutu bistu prije dva mjeseca i bio nazočan njenom svečanom otkrivanju.

Za micanje biste danas su glasovali vijećnici iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti te iz stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, ali nisu bili dovoljni da premještanje i izglasaju jer su vijećnici HDZ-a bili suzdržani.

“Ovo nije naš poraz, ovo je moralna pobjeda”

“Ovo je naša moralna pobjeda. Naš prijedlog, utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura, srušila je neobična ‘ad hoc’ koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. U ovom pitanju naša svrha je ispunjena. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu očitovati se o našim neoborivim argumentima, to su i učinili. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenuje zakonitosti i procedura, bit će neka vrsta poklitičkih licemjera”, kazao je Zlatko Hasanbegović novinarima nakon glasovanja.

Ocijenio je da to ne ugrožava njihovu koaliciju s HDZ-om te najavio da će za tri mjeseca “s istim dokazima doći pred Skupštinu pa će zastupnici ponovno imati prigodu očitovati se”.

Gradska zastunica Anka Mrak Taritaš (Glas) ustvrdila je da se u gradu moglo vidjeti svašta, a da se danas vidjela jedna nova situacija – da gradonačelnik nešto predlaže, a da bi onda njegov klub zastupnika protiv tog njegovog prijedloga kad se odluči predložiti nešto drugo, glasovao protiv.

“Nedvojbena je bista postavljena, da bi onda gradonačelnik od toga odustao i da bi njegovi podržali gradonačelnika. Ovo pokazuje da su pojedini zastupnici koji čine većinu u Skupštini glasovali s oporbom, vrlo je zanimljivo da i oni glasuju s oporbom, pa ćemo vidjeti što će dalje biti”, kazala je Mrak Taritaš.

Ostojić: Cirkus u Zagrebu se nastavlja

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić ustvrdio je da inicijativa nije prošla zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini. “Cirkus u Zagrebu se nastavlja, iako je vrijeme adventa, Bandić nastavlja s cirkusom. Postavio je bistu Ive Lole Ribara prije dva mjeseca, a onda je uputio prijedlog da se bista skine, da se započne postupak njenog skidanja. Zahvaljujući razumnim ljudima u Skupštini taj prijedlog nije prošao. Ne zna se tko pije, ali se zna tko plaća. Ovaj cirkus plaćaju Zagrepčani, a nadam se da je ovo početak kraja jedne neprincipijalne trgovačke koalicije koja je bila ucjenjivačka, koalicije bez strategije, taktike i vizije”, kazao je Ostojić.

Upitan kako komentira da su zapravo glasovali za to da ostane nešto što je nelegalno, Ostojić je kazao da sve nadležne gradske službe, gradonačelnik Bandić i njegova zamjenica vrlo jasno kažu da je napravljeno sve po zakonu, za razliku od Hasanbegovića koji kaže da je to bezakonje.

 

HASANBEGOVIĆ ZA NET.HR O UKLANJANJU BISTE PARTIZANSKOM HEROJU I SVAĐI U SKUPŠTINI: ‘Za sve je zapravo kriv HDZ’

“Neka stanja su ili-ili. Ili je po zakonu ili je bezakonje. Nevjerojatno je da dvije strane koje oprečno tvrde dođu s istim prijedlogom da se to ukine. To graniči sa zdravim razumom”, ustvrdio je.

Smatra da ovo neće ugroziti koaliciju Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, Neovisnih za Hrvatsku i HDZ-a, ustvrdivši da je i na državnoj i na gradskoj razini nastala političkom trgovinom.

“Meni je ponekad Milana Bandića žao jer nadgradonačelnik Hasanbegović daje imena i trgovima i ulicama. Očekivao sam od Hasanbegovića da će Bandiću prepustiti barem male parkove, no očito mu ne daje niti to”, dodao je.

Na upit kako komentira činjenicu da je danas HDZ bio suzdržan, a 1996. je uklonio bistu, Ostojić je poručio “kamo sreće da se HDZ mijenja”.

Inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara uputila je stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku zajedno s gradonačelnikovim amandmanom, kojim prihvaća inicijativu i pristaje na preispitivanje procedure postavljanja biste koju je sam svečano otkrio u listopadu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr