Play ponuda

Biškupić: Sve je po zakonu, ne bojim se istrage

shimmer fallback

Ministar kulture Božo Biškupić demantirao je sve napise koji su se pojavili u medijima posljednjih dana, a po kojima je HAC plaćao 'reket' za arheološka istraživanja na trasama buduće autoceste

27.1.2010.
18:12
Play ponuda

"Nije točno da smo HAC-u dali pola milijuna kuna, točan iznos ukupnih ugovora od 2004. do danas iznosi 401.200.962 kuna, od čega je do sada realizirano 294.300.000 kuna", rekao je ministar Božo Biškupić, te dodao kako je tu riječ o poštivanju zakona iz 1999. godine, koji je napravljen "da bi se sačuvalo što se sačuvati može".

Kazao je i kako je ugovor s HAC-om za istraživanja na potezu od Zagreba do Siska sklopljen mjesec dana prije Sanaderovog odlaska s vlasti, a ne dan prije, kako je naveo Nacional u spornom članku kojeg je demantirao.

Biškupić je dodao i kako nisu točne tvrdnje da je Mirjana Sanader vodila istraživanja o kojima je riječ, te da je sudjelovala tek na jednom istraživanju kao član ekipe. Netočna je i vijest da je ministarstvo financiralo prijevod njene knjige na engleski jezik.

"Nisam neiskusan ministar, ovo mi je treći mandat i meni nije potreban tutor", poručio je Biškupić. Poručio je da gradnja autocesta nikad nije kasnila zbog arheoloških istraživanja jer su se rokovi uvijek poštivali, te da nije dopustivo da se ponavljaju vremena kad se kulturna baština gurala bagerima u more, ili čak zabetonirala kao u slučaju Salone u Solinu.

Mesić: Cijenu treba procjenjivati po metru kubnom

Ravnatelj Uprave za arheologiju Jasen Mesić rekao je pak kako je krivo ovu temu promatrati kroz cijene izložene na ovaj način, osvrčući se na usporedbu da metar četvorni arheoloških istraživanja košta 22 puta više nego metar četvorni razminiravanja.

"Svaki arheološki lokalitet ima svoj dubinski kulturni sloj koji ima svoju vrijednost", objasnio je Mesić, rekavši da rad treba procjenjivati po metru kubnom. Ipak, na novinarsko pitanje koje su prosječne cijene rada na metru kubnom prilikom arheoloških istraživanja, Mesić nije znao dati odgovor.

'Nije neobično da istraživanja traju desetak i više godina'

Biškupić i Mesić su odgovorili i na pitanje o lokalitetu Gardun pokraj Trilja, na kojem Mirjana Sanader već 12 godina vodi arheološka istraživanja. Mesić je objasnio da neka istraživanja traju deset i više godina te da to nije neobično, a Biškupić je poručio kako su sva izdavanja ministarstva, pa tako i ona za Gardun, dostupna javnosti.

Za kraj, samouvjereni ministar Biškupić je poručio kako se ne boji nikakve istrage.

Prethodni članci:

arti-201001270588006 arti-201001260345006 arti-201001260686006 arti-201001270393006

Play ponuda
Play ponuda