Play ponuda

OSTVARIVANJE JEDNAKOSTI / Sastali se biskupi Hrvatske i BiH: 'Zbog nepravednih zakona najčešće trpi hrvatski narod'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Ja se nadam da će Hrvatska pomoći BiH, Hrvatima pogotovo, da se čim prije uključe u zajednicu naroda'

15.2.2022.
16:27
Patrik Macek/Pixsell
Play ponuda

Biskupi iz Hrvatske i BiH, okupljeni u utorak na zajedničkom zasjedanju u Mostaru, upozorili su na preglasavanje Hrvata u BiH te su pozvali na ostvarenje njihove jednakopravnosti, a predsjednik HBK Želimir Puljić izrazio je zadovoljstvo što Zagreb snažnije skrbi o svojim sunarodnjacima.

"Nepravedni zakoni omogućuju preglasavanje i majorizaciju malobrojnijih, zbog čega najčešće trpi hrvatski narod", rekao je tijekom zasjedanja Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

On je dodao kao Crkva stalno podsjeća vlasti da se u BiH trebaju poštivati pojedinačna prava svakoga čovjeka i kolektivna prava svakoga naroda, te je pozvao na "ispravljanje nepravednih zakonskih rješenja te na potrebu donošenja pravednih zakona i njihove provedbe". Na konferenciji za novinare u Mostaru nadbiskup Vukšić je pojasnio da kao "pojedinac iz hrvatskog naroda" očekuje da jednaka prava vrijede za sve narode.

Image
'MA TO SU DVIJE BUDALE' /

Biskup Košić stao u obranu premijera i obnove: 'Zašto bi se to moralo tumačiti da je Crkva privilegirana?'

Image
'MA TO SU DVIJE BUDALE' /

Biskup Košić stao u obranu premijera i obnove: 'Zašto bi se to moralo tumačiti da je Crkva privilegirana?'

'Hrvatska ima obavezu voditi brigu o hrvatskom narodu'

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je kako razumije frustracije Hrvata u BiH ističući da ga "raduje kada se osjeti da Hrvatska vodi brigu o narodu u BiH".

"Hrvatska ima obvezu budući je potpisnica Daytonskog sporazuma voditi brigu o hrvatskom narodu, a vodeći tu brigu skrbi o cijeloj državi koja je dugo blokirana", istaknuo je predsjednik HBK. On je izrazio očekivanje da će BiH uskoro "ugledati perspektivu Europske unije", u čemu ima snažnu potporu Republike Hrvatske.

"Ja se nadam da će Hrvatska pomoći BiH, Hrvatima pogotovo, da se čim prije uključe u zajednicu naroda", dodao je.

Vrhbosanski nadbiskup Vukšić rekao je da su tijekom dvodnevnog zasjedanja biskupi posebno razmatrali pitanje inozemne pastve te iseljavanja ljudi. Naveo je kako postoji čak 188 župa u svijetu od Južne Afrike do Skandinavije o čijim vjernicima kojima zajednički skrbe svećenici dviju biskupskih konferencija. On je kritizirao vlasti što malo čine za ostanak i opstanak ljudi u domovini.

Play ponuda
Play ponuda