BISKUP KOŠIĆ GNJUSNOM IZJAVOM RAZBJESNIO JAVNOST: / 'I ja sam pobjegao zbog takvih kao ti. Kad svi odemo, koga ćete uništavati?'

'Sit gladnome ne vjeruje', komentirali su čitatelji Net.hr-a izjavu biskupa Vlade Košića o tome da su mladi koji iseljavaju iz Hrvatske dezerteri.

21.12.2017.
7:02
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je sisačko-moslavački biskup Vlado Košić jučer na svečanom blagdanskom domjenku napao mlade koji iseljavaju iz zemlje, čitatelji Net.hr-a komentirali su njegovu kontroverznu propovijed. Podsjetimo, Košić je rekao kako je 2017. godina stagnacije i demografskog odumiranja.

'Danas je moderno otići iz domovine'

'Iseljava naša mladost koja bi svojim ostankom mogla poboljšati život u zemlji. Danas je moderno otići iz domovine, pa bi se to moglo nazvati i dezerterstvom. Moramo se upitati omogućuje li se napredak mladima u zemlji. Međutim, oni koji odlučuju o tome misle samo na sebe', rekao je Košić.

Prema njegovu su mišljenju u Hrvatskoj još uvijek utjecajni “protudržavni, protuhrvatski i komunistički pojedinci”, arbitražni sporazum o granici sa Slovenijom je lažan, haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima skandalozna, “a na te su pojave državni dužnosnici reagirali upravo na praznik bivše države, da bi kasnije sve porekli”.

'Mladi odlaze jer od uhljeba ne mogu doći do posla'

Taj su njegov istup komentirali brojni čitatelji, nezadovoljni takvim stavom.

'Biskupe, da vozim Mercedes, imam stan, plaću, mirovinu, kuću i tako dalje, ne bih išao', napisao je Zlatko Begić.

'Mladi odlaze jer od uhljeba ne mogu doći do posla kao i od politički podobnih. Ovo je tuga i žalost od života. Svaka godina sve je teža i gora. Koliko ja pratim, naši političari nisu zabrinuti kao i tajkuni. Njima je odlično. Čudi me da svećenik ne razumije mlade. Bi li on možda volio gledati mlade parove s djetetom kako prose i gladuju, da od države i crkve traže milostinju. Malo morgen. Ljudi su uzeli stvar u svoje ruke i otišli u zemlje gdje imaju potpunu sigurnost, gdje će praviti i odgajati svoju djecu i što je najvažnije, imat će redovnu plaću za svoj rad, a poslodavac će ih poštivati', napisao je korisnik Facebook pod nadimkom Morski Pas.

Mnogi u komentarima kažu da je normalno da mladi pri odlasku u bolji život misle na sebe, a ne na, primjerice, biskupa Košića te dodaju kako mladi odlaze umjesto da u Hrvatskoj žive s roditeljima do 50. godine.

'Međunarodna sramota biskupa Košića'

'Pa ne kaže se badava popovi lopovi, a imaju milijunsku vrijednost u svojim privatnim posjedima, a još im država daje narodni novac i žive ko pijani grofovi i taj narod nazivaju izdajnicima, to je međunarodna sramota biskupa Košića!!!!', smatra Darko Brkić.

Iako se većina ne slaže s Košićevim izjavama, jedna je korisnica Facebooka napisala da njegova izjava uopće nije šokantna.

'Ništa nije zgrozila Hrvatsku. Biskup Košić je potpuno u pravu', piše Smiljana Justament.

Većina ipak smatra da ovakve izjave nisu od Košića ništa novo. 'Sit gladnome ne vjeruje', pišu neki komentatori.

'Popio previše vina', 'Komedijaš', 'Taj je prolupao i napušio se tamjana', napisali su ispod članka čitatelji.

'Biskup zaslužuje izgon iz Crkve'

Neki pak smatraju da biskup zbog ovakvih izjava zaslužuje i kaznu.

'Biskupi vrijeđaju mladež, što se tu ima reći. Sramota. Sit gladnog ne razumije. A biskup koji to nije po meni zaslužuje izgon iz Crkve. Umjesto da traži rješenja za takve situacije, on se izruguje. Sramota za Crkvu koju predstavlja i njega samog', napisala je Biserka Marić.

'Dajte mu motiku i lopatu da zaradi sendvič od parizera kao što imaju naši jadni pošteni radnici', napisao je Mile Radišić.

'Oprosti mu Bože, ne zna što govori', piše Jordan Stratiev.

'Boji se za svoje dupe, neće biti milodara pa se neće moći vozati u skupim automobilima. Od crkve kao ustanove izuzev vjere su napravili prostituciju. Gleda se samo zarada i profit', napisao je Perica Knežević.

'Nećemo bježati kad uspijemo ušparati'

'Ne znam tko ovdje misli samo na sebe', osvrnuo se na biskupov komentar Ivan Skopljanac.

Nada Hrgović se pita što bi biskup učinio da ima dijete koje je devet godina bilo bez posla, a prije toga je radila 14 godina, a dan prije porodiljnog dobila otkaz.

'Kada u toj državi budemo mogli ušparat nešto od plaće, nećemo bježati... ;)', napisala je Adriana Ivković-Madalen na Facebooku.

'Ako smo mi dezerteri, ok, tvoje mišljenje! Ali to je tvoje mišljenje, snobe! Za tebe i takve kao ti, a mnogo je takvih s podbratkom do jaja koja usta nisu nikad bila gladna, a džep nikad prazan! Zbog takvih smradova mladi i osobno ja sam pobjegao! Ne zbog ove divne države, divne i predivne, najljepše! Nego zbog vas koji vodite i predstavljate ovu državu, a kad vidim govno poput tebe ubiješ mi i ono malo nade da bih se ikada mogao vratiti! Kojem se ti bogu moliš, vjerovatno onom u Banskim dvorima! Kad svi odemo smrade, koga ćete onda uništavati??? Poklat ćete se međusobno (ŽIVIM ZA TAJ DAN )', napisao je Marin Horvat na Facebooku, a na taj mu je komentar odgovorila jedna korisnica Facebooka koja se s njim ne slaže.

'Kad je to tako zašto nisi otišao u svećenike... zašto??? Ako je vama Biskup kriv, onda ste stvarno jadni... da bi u svojoj zemlji bili sretni, svoju se zemlju mora voljeti i boriti se.... najlakše je sjesti i kukat ...a nigdje u svijetu ne ležiš a novci sami dolaze... svagdje se radi..', napisala je Marija Bujadilo.

Odgovorila je na još jedan komentar protiv biskupa Košića i za sve okrivila 'crvene novinare'.

'Sve više sličite na organizirani kriminal'

Iako vjernici, neki od komentatora se ipak slažu da je ova Košićeva izjava pretjerana.

'Sramota za crkvu. Taj se odmetnuo od Isusova učenja i treba ga sankcionirati. Ali ni to se ne može. Puno je Košića u ovoj zemlji i svi lijepo žive (čast izuzecima) na našoj grbači', napisala je Ana Frincic.

'Poštovanje biskupu, ali bilo bi bolje da malo zauzdate svoje svećenstvo kako bi bilo primjer mladima. Ja jesam aktivna vjernica i zato vas smijem kritizirati. Svojim ponašanjem sve više sličite na organizirani kriminal', napisala je Angela Grozdana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali