BIOGRADSKA BOLNICA U PROBLEMIMA: / Ravnatelj za donacije moli i privatne firme: 'Pomozite, trebamo opremu za Covid pacijente'

Image

'Naša ustanova je od listopada 2020.

5.5.2021.
17:40
Play logo

Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd, poslao je pismo s molbom na adrese gradova, općina, privatnih firmi i obrtnika u Zadarskoj županiji. Kako piše Slobodna Dalmacija, Kutleša je pismom tražio financijsku pomoć zbog teškog stanja u kojem se našla biogradska zdravstvena ustanova nakon što je odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša ta bolnica postala mjesto na kojem se zbrinjavaju Covid pacijenti.

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-CoV-2, i naša zdravstvena ustanova trenutačno skrbi o većem broju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Zbog novonastale situacije prisiljeni smo osnovnu djelatnost ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije svesti na minimum, što nam uzrokuje dodatne financijske teškoće u ionako teškom financijskom stanju u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga vas ljubazno molimo da u skladu s vašim mogućnostima financijski pomognete u borbi za suzbijanje navedene pandemije. Pomoć nam je potrebna za nabavu medicinske opreme koja bi olakšala rad s bolesnicima oboljelima od COVID-a 19", stoji u pismu ravnatelja biogradske bolnice.

Image
OD PREKIDA STRUJE DO ŽOHARA: /

Tko je kriv za propast nekad moćne bolnice u Dubravi? 'Uklonili su filtere, korona se sada može širiti ventilacijom'

Image
OD PREKIDA STRUJE DO ŽOHARA: /

Tko je kriv za propast nekad moćne bolnice u Dubravi? 'Uklonili su filtere, korona se sada može širiti ventilacijom'

Smanjen opseg osnovne djelatnosti u bolnici

"Prvo moram reći najvažnije: u biogradskoj bolnici ne nedostaje zaštitne opreme, lijekova ni medicinskog potrošnog materijala. Međutim, naša ustanova je od listopada 2020. do danas zbrinula više od 260 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je uzrokovalo smanjenje opsega osnovne djelatnosti koju obavlja bolnica, znači ortopedije i fizikalne medicine te rehabilitacije. Trenutačno na raspolaganju imamo 50 kreveta za prijem bolesnika oboljelih od koronavirusa, ali taj se broj može povećavati sukladno epidemiološkoj situaciji koja nam je uzrokovala financijske poteškoće. Zato se bolnica odlučila na slanje molbi za donaciju ne samo tvrtkama, već i općinama i gradovima", rekao je Kutleša za Slobodnu Dalmaciju o praksi traženja financijske pomoći za rad bolnica. Premda to kod nas nije često, očito daje rezultate.

shimmer fallback
shimmer fallback

Od početka godine su, barem za sada, uspjeli skupiti 460.000 kuna, a prošle godine 471.000 kuna. Odgovarajući na pitanje koliko je teško financijsko stanje u bolnici kada se ovako moraju "krpati", ravnatelj veli da je iznos ukupnog duga trenutačno 16 milijuna kuna. Od tog iznosa 10 milijuna kuna iznosi dug prema veledrogerijama za lijekove i medicinski potrošni materijal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim dobavljačima dužni su 6 milijuna, dok na plaće radnika odlazi 2,9 milijuna kuna. Kada se sve zbroji i oduzme, jasno je zašto biogradska bolnica ne može preživjeti bez pomoći, osobito u uvjetima kada se ne bavi onim za što je plaćena, dakle svojom osnovnom djelatnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donacije uplaćuju Grad, Županija, HGK...

Iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja kreće se između 350.000 i 550.000 kuna, no on je promjenjiv i ovisan o mjesečnom fakturiranju. Oko 700.000 kuna iznosi mjesečna potrošnja lijekova i medicinskog potrošnog materijala, dok još 200.000 kuna odlazi na troškove za energetiku, vodu, hranu...

"Iz svega ovoga vidljivo je da je bolnica jednostavno ovisna o sanaciji od strane Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Međutim, unatoč svemu, u ovom razdoblju ni u jednom trenutku nismo prestali obavljati svoju osnovnu djelatnost, i to unutar jedne bolničke zgrade, što zahtijeva vrlo strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Zato sam zadovoljan da je, usprkos svim tim teškoćama, biogradska bolnica u mjesecima ožujku i travnju uspjela fakturirati iznos iznad ugovorenog limita", rekao je Kutleša za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj godini su biogradskoj bolnici najveće donacije uplatili Zadarska županija i to iznos od 260.000 kuna za ugradnju sustava centralnog kisika. Što se donacija tiče, drugi po redu je Grad Biograd s cifrom od 150.000 kuna.

Play logo

"Uz to, preko HGK - Županijske komore Zadar uspjeli smo prikupiti 50 tisuća kuna koje ćemo iskoristiti za kupnju uređaja za blijedu stazu za operacijsku dvoranu, a u tome su sudjelovale biogradske tvrtke 'Ilirija' i 'Bure', 'Pitter' iz Tkona te HGK", rekao je ravnatelj bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo