Bio u pritvoru osam dana, dobit će skoro 19.000 kuna

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu udijelio je još jednu pljusku hrvatskom pravosuđu! Naime, sud je odlučio da Republika Hrvatska mora isplatiti 2.500 eura odštete Puljaninu koji je 2009. godine zadržan u pritvoru osam dana.

Prema presudi koja je objavljena 6. studenog na internetskim stranicama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Republika Hrvatska dužna je 27-godišnjem K. O. iz Pule isplatiti 2.500 eura zbog neimovinske štete koju je pretrpio 2009. godine, kada je zbog prekršaja odnosno narušavanja javnog reda i mira zadržan osam dana iza rešetaka.

Sud je ocijenio da je u njegovom slučaju povrijeđen članak 5. točka 4. Konvencije o ljudskim pravima i slobodama, u kojem piše da “svatko tko je lišen slobode uhićenjem ili pritvaranjem ima pravo pokrenuti sudski postupak u kojem će se brzo odlučiti o zakonitosti njegova pritvaranja ili o njegovu puštanju na slobodu ako je pritvaranje bilo nezakonito”, prenosi Glas Istre.

Tražio odštetu od 20.000 eura

Puljanin je tvrdio da je njegovim osmodnevnim zadržavanjem iza rešetaka povrijeđeno više odredbi Konvencije pa je zatražio odštetu od 20.000 eura, no sud je ocijenio da je povrijeđen samo spomenuti članak, te dosudio da ga se na ime pretrpljene nematerijalne štete obešteti s 2.500 eura uz 30 eura poštanskih troškova, plus pripadajuće kamate. Republika Hrvatska dužna je obeštećenje isplatiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti odluke Suda.

Inače, Puljanin je iza rešetaka završio nakon okršaja s dvojicom policajaca izvan službe na benzinskoj postaji INA-e u Šijani 9. listopada 2009. godine. Tada 24-godišnji K. O. i njegov četiri godine mlađi brat su uz optužni prijedlog PU istarske odvedeni sucu za prekršaje, a njihov prijatelj, tada 22-godišnji V. S., nije bio priveden na Prekršajni sud jer je zbog zadobivenih ozljeda idućih deset dana proveo u bolnici. Trojicu mladih Puljana policija je tada prijavila za narušavanje javnog reda i mira u kojemu je teško ozlijeđen policajac izvan službe, kojemu je utvrđen prijelom nosa. Policija je tada predložila i da se mladićima odredi zadržavanje zbog bojazni da bi ponovili prekršaj i zbog “medicinske dokumentacije” (bez obrazloženja čije i kakve).

Ovaj slučaj još nije zaključen: protiv trojice mladića je zbog istog incidenta Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo i kazneni postupak, a mladići su tužili dvojicu policajaca izvan službe i petoricu interventnih policajaca PU istarske zbog ozljeda koje su zadobili tog 9. listopada 2009. godine.

Povratak na Net.hr