banner

TREBAT ĆE NOVE MJERE?

‘BIO SAM U PRAVU, IMAT ĆEMO I PREKO 2000 ZARAŽENIH’; Šostar: ‘Krenula je horizontalna disperzija covida unutar obitelji’

Zvonimir Šostar tvrdi da epidemija uvijek dolazi u tri vala: ‘Prvi je nešto manji broj zaraženih, drugi je stravičan i treći, koji je još nešto manji od prvoga. Nadamo se da bismo uspjeli prekinuti ovaj drugi i izbjeći treći val’

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, rekao je za N1 da je bio u pravu kada je rekao da ćemo u sljedećih sedam ili deset dana imati više od 2000 novozaraženih koronavirusom dnevno.

“Mi smo jučer postavili svoj rekord, obavili smo 1560 testiranja. Broj testiranja je dvostruko veći od onoga što samo mi u Zavodu testiramo. Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo u sljedećih 7-10 dana imati više od 2000 pozitivnih, prognoze epidemiologa su da će ti brojevi rasti”, rekao je Šostar za N1.

MARKOTIĆ OTKRILA STANJE NA ZARAZNOJ; O crnim previđanjima naših znanstvenika: ‘Cijenim ih, ali neka se drže svoje ekspertize’ 

Gužve će i dalje biti

Što se tiče broja zaraženih na sto tisuća stanovnika, Šostar kaže da je u Zagrebu to 322 i nije najviše u Hrvatskoj. Razgovarali su o tome da se omoguće novi punktovi covid ambulanti, da uzimaju uzorke za osobe koje žele platiti testiranje.

“Vjerujemo da ćemo uspjeti riješiti, a nikome ne možemo zabraniti da dođe ovdje na Zavod. Gužve će i dalje biti, nećemo ih ni na koji način riješiti, ali ćemo napraviti sve da ih umanjimo”, kazao je Šostar.

Šostar tvrdi da epidemija uvijek dolazi u tri vala. “Prvi je nešto manji broj zaraženih, drugi je stravičan i treći, koji je još nešto manji od prvoga. Nadamo se da bismo uspjeli prekinuti ovaj drugi i izbjeći treći val”, dodao je.

KAD POGLEDAMO OSTALE, NAMA JE ZASAD I DOBRO; Capak govorio o lockdownu: ‘Može biti segmentalno, ali i horizontalno…’

Nedostatak kadra

Šostar ističe da nedostaje kadra. “Imamo 13 epidemiologa. Nedostaje nam ljudi. Ministar Banožić nam je pomogao, dao nam je dvije specijalistice javnog zdravstva. Nama volonteri na sedam ili 14 dana ne znače ništa, nego se čak povećava opasnost da nam covid uđe u Zavod”, kazao je Šostar. U Zavodu je, kaže, stanje jako dobro, imaju samo jednu pozitivnu djelatnicu, koja je kod kuće. “Činimo sve da zaštitimo ljude”, rekao je Šostar.

“Sustav je sada gotovo prenapregnut, pogotovo u Zagrebu, očito će se morati neke nove mjere poduzimati, ministar će odlučiti što će”, rekao je Šostar. “Ovo je rezultat neodgovornog ponašanja. Apelirali smo, nije se slušalo i krenula je horizontalna disperzija covida unutar obitelji”, dodao je Šostar.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr