ZLOČIN 'MERČEPOVACA'

BILO JE TO PRIJE 29 GODINA: Odveli su djevojčicu Aleksandru i njezinu majku Mariju Zec kombijem na Sljeme i tamo ih ubili

Na današnji dan prije 29 godina ubijena je 12-godišnja Aleksandra Zec, a povodom godišnjice ubojstva će danas danas u 17 sati biti održana komemoracija kod Adolfovca na Sljemenu

Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira danas u 17 sati komemoraciju kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec, piše N1. Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježit će multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji će na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio video instalaciju, a u programu sudjeluje i pjesnikinja Monika Herceg.

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE NAJSRAMOTNIJEG POGLAVLJA NOVIJE HRVATSKE POVIJESTI: ‘Neki od ubojica čak su i odlikovani’

Taj zločin su počinili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, tzv. Merčepovci, koji su nešto iza 23 sata, 7. prosinca došli ispred kuće obitelji Zec na Trešnjevci te prilikom bijega hicima u leđa usmrtili 38-godišnjeg Mihajla Zeca. Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odveli su kombijem do Adolfovca gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za tako teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, te su oni oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

LIKVIDACIJA OBITELJI ZEC JEDNA JE OD NAJVEĆIH SRAMOTA PRAVOSUĐA: U noći smaknuli supružnike i njihovu kćer Aleksandru

Povratak na Net.hr