GRAĐANI BJEŽALI NA ULICE

PRVE REAKCIJE SPLIĆANA NAKON SNAŽNOG POTRESA: ‘Popucali su prozori, zidovi i štokovi, bilo je zaista jezivo!’

Splićani koji su izašli na ulicu nakon potresa koji ih je pogodio u petak oko 14 sati prestrašeno su opisivali sve ono što su vidjeli, ali i brojni među njima trčali po djecu u vrtiće i škole strahujući da se podrhtavanje tla ne ponovi.

Dok strahuju da bi se današnji potres mogao ponoviti Splićani prepričavaju što su vidjeli i doživjeli kada se taresla dalmatinska metropola. Svjedočili su, tvrde, popucali prozorima, zidovima i izbačenim štokovima vrata koje je uzrokovao potres od 4,8 stupnjeva po Richteru, piše Slobodna Dalmacija.

KOMAD DIOKLECIJANOVOG AKVEDUKTA OD 50 KG PAO NA CESTU: Snažan potres u Splitu oštetio arheološki lokalitet


SNAŽAN POTRES U DALMACIJI, GRAĐANI ISTRČALI NA ULICE: ‘Nikad nas nije ovako potreslo, mislili smo da će stakla popucati!’

“Bilo je užasno! Trčim kući jer mi je dijete u vrtiću. Moram ga skupiti, nemam ga namjeru ostaviti tamo. Nije bilo nimalo ugodno, uhvatila me panika”, jedna je od reakcija brojnih Splićana koji su pohitali po djecu u vrtiće i školu kako ih više ne bi doveli u situaciju da strah proživljavaju daleko od roditelja.

PANIKA U SPLITU ZBOG JAKOG POTRESA! Učenici nekih škola pušteni kući: ‘Otkazujemo popodnevnu smjenu’

Hvale vrijedan potez učiteljice prvašića

No, u školama su spremni na takve situacije pa su tako čim su osjetili potres postupili po vježbama za evakuaciju te izašli na igralište i čekali daljnje upute. Iz Grada su im preporučili da dalje ne održavaju nastavu. “Svojim prvašima sam rekla da majstor nešto buši, da ima puno prašine i da moramo izaći van. Uzeli smo jakete i izašli. Čudim se sama sebi kako sam tako dobro reagirala jer se toga inače užasno bojim. Tek me sada uhvatio strah i nije mi svejedno vratiti se u razred “, priča učiteljica učiteljica Jasminka Jozipović. Nastvnici su ostali s djecom dok god roditelji po njih nisu došli.

Djelatnici državnih ustanova također su izašli na ulice, među njima i oni iz Fine i iz Porezne. “Bilo je jezivo, užasno ih se bojim jer si tu potpuno nemoćan. Na sreću imam kolegu koji je totalno kul i rekao mi je da se smirim dok prođe. Pod njegovim utjecajem sam se ipak sabrala. Mislim da će se ponavljati, nemam se namjeru vraćati u ured”, opisuje jedna uplašena gospođa dok druga pored nje, koja je bila u šetnji kaže kako je pomislila da je došlo do sudara jer su svi na cesti počeli izlaziti iz automobila.

Baldasar: Spremni smo i za novi potres

Gradonačelnik Ivo Baldasar u trenutku potresa bio je s jednom delegacijom u posjetu islamskom medžlisu. Bilo je, kaže, neugodno, jer su bili u prizemlju. “Prvo tutnjava i potom neugodno. Stupili smo u kontakt sa svim odgovornim službama i vidjeli smo da nema nikakvih problema, nije bilo većih oštećenja, ima manjih napuknuća i oštećenja, ali značajnih nema. Već je riješeno sve što treba biti riješeno. Vatrogasci su išli u visoke zgrade, oslobađali ljude koji su zapeli u liftovima, sve protiče u redu”, rekao je Baldasar za N1 dodajući da većih oštećenja nema.

Izrazio je nadu da se potres neće ponoviti i istaknuo da su službe i bolnice spremne u slučaju da se podrhtavanje ponovi. “Ni najveći seizmolozi ni vulkanolozi ne mogu predvidjeti potres, ali mislimo da neće biti problema”, rekao je splitski gradonačelnik.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr