BIH SUD ODREDIO IZRUČENJE BAŠIĆA HRVATSKOJ, ALI...: / Još uvijek nema odluke o izručenju tipa koji je nudio mito Josipi Rimac

Sud Bosne i Hercegovine je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje Bašića Hrvatskoj koji je vlasnik tvrtke 'Lager' iz Posušja,

22.12.2020.
15:53

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša još nije donio odluku o izručenju Hrvatskoj Milenka Bašića za kojim je raspisana tjeralica zbog afere "Vjetroelektrane", a iz njegova ureda su Hini izjavili da će on o tome odlučiti rukovodeći se načelom "političke svrsishodnosti".

Sud Bosne i Hercegovine je u studenom donio pravomoćnu odluku kojom je potvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje Bašića Hrvatskoj koji je vlasnik tvrtke "Lager" iz Posušja, a konačnu odluku o izručenju nakon toga trebao je donijeti ministar pravosuđa Grubeša, član HDZ BiH.

Milenko Bašić i Dragan Stipić, izvršni direktor posuške tvrke "Lager" imaju status drugoosumnjičenog i trećeosumnjičenog u aferi "Vjetroelektrane" u kojoj je prvoosumnjičena Josipa Rimac, nekadašnja utjecajna članica HDZ-a Hrvatske i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Tereti ih se da su nudili mito Josipi Rimac

Bašića i Stipića se u Hrvatskoj tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Nakon što je Sud BiH utvrdio kako su ispunjeni uvjeti za Bašićevo izručenje, Hina je 20 dana u Ministarstvu pravosuđa BiH pokušavala dobiti informaciju o tome je li ministar donio konačnu odluku te kada se to može očekivati.

Tek u utorak nakon opetovanog inzistiranja na razjašnjenju Bašićeva statusa, iz sjedišta ministarstva u Sarajevu stiglo je pisano očitovanje u kojemu stoji kako "ne postoji nikakav pravni autoritet, domaći ili strani, koji će prisiliti određenu državu da provede izručenje i u situacijama kada su ispunjeni uvjeti da se potraživana osoba izruči".

Razlog zašto BiH ne želi izručiti Bašića

Postupak i uvjeti izručenja definirani su bilateralnim ugovorom kojega su potpisali Hrvatska i BiH kao i Europskom konvencijom o izručenju no iz Ministarstva pravosuđa BiH su poručili kako ih ti dokumenti u konačnici ne obvezuju ni na što.

Naveli su kako izručenje predstavlja prepuštanje dijela suverene vlasti drugoj državi "te stoga podliježe raznim ograničenjima" pri čemu su dodali kako izručenje svojih državljana s dvojnim državljanstvom vide "prije svega kao političko pitanje koje je zbog svoje prirode vrlo osjetljivo".

"Nadležni sud utvrđuje postojanje pravnih pretpostavki za izručenje a konačnu odluku donosi upravo tijelo, nadležni ministar pravosuđa BiH, vodeći se prvenstveno razlozima političke svrsishodnosti", stoji u očitovanju Ministarstva pravosuđa BiH.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali