Summit Brdo-Brijun

BIDEN O SUSRETU NA PANTOVČAKU: “Oni koji su nekada pucali jedni na druge, sada se međusobno šale”

“Čvrsto smo predani cilju Daytonskog sporazuma: integraciji ove regije u institucionalne strukture Europe”, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon a na Pantovčaku.

“Granice EU-a trebaju objediniti zemlje ovog dijela Europe. SAD je dodijelio više od 130 milijuna dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja regije u NATO savezu. Pozdravljamo korake Srbije i Kosova prema konstruktivnom dijalogu. EU tu pomaže i to je povijesni korak. Bosna i Hercegovina je primjer zaostajanja u procesu, reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji te da će riješiti s Grčkom spor oko imena, kazao je Joe Biden.

GOTOV SAMIT: Ovo je prijelomni trenutak za EU, Nato i svjetsku zajednicu

Američki potpredsjednik kazao je da ga zadivljuje napredak u međusobnim odnosima zemalja regiji. S obzirom na atmosferu, sastanak ga podsjetio, rekao je,  na obiteljski ručak. Oduševili su ga i odnosi ljudi koji se “sada međusobno šale, a nekada su pucali jedni na druge”.

“Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista”

Biden je govorio i o izbjegličkoj krizi koja je veliko opterećenje za regiju. EU organizira sastanak u Turskoj, a SAD se mora više uključiti. Dali smo više od 4 milijarde dolara za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Važna je suradnja o tome kao i o borbi protiv terorizma. Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista. Radit ćemo provjere bioloških podataka izbjeglica. Vi se žrtvujete u izbjegličkoj krizi više nego mi. Proživjeli ste rat i želite drugima olakšati takve patnje, istaknuo je Biden.

Tusk: Rušenje ruskog zrakoplova je opasno

O terorizmu je govorio i  predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Ovaj proces je ključan za pomirbu u cijeloj europi. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a i ako ostanete predani proširenju EU-a to je bitno za mir i stabilnost cijele regije. U borbi protiv terorizma potrebna je i predanost Turske, SAD-a i afričkih država. Pristup terorizmu mora uključivati borbu protiv ektremizma. EU će borbu nastaviti zajedno s JI Europom i SAD-om. Rušenje ruskog zrakoplova je opasna situacija i svi kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Svi se resursi moraju angažirati u borbi protiv takozvane Islamske države,  rekao je Donald Tusk a prenosi HRT.

Živimo u svijetu koji treba dobre i poticajne priče kao što je proces Brijuni Brdo. Upravo u vrijeme povećanih sigurnosnih rizika poručujemo – učinit ćeno sve kako bismo ojačali suradnju prema miru, sigurnosti i blagostanju u svjetlu euroatoantskih integracija, izjavio je Borut Pahor.

Govor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović možete pročitati ovdje.

SUMMIT BRDO-BRIJUNI: Joe Biden se susreo s Milanovićem i Pahorom

Biden pod jakim mjerama osiguranja stigao na summit Brdo-Brijuni

RADNI SASTANAK: Pahor i Grabar Kitarović razgovarali o summitu Brdo-Brijuni

Povratak na Net.hr