Nadrapala jer je snimila plavce na biciklističkoj stazi

Tri skupocjena automobila bila su parkirana u pješačkoj zoni, pokraj spomenika Nikoli Tesli u centru Zagreba. Novinarka koja nam je proslijedila informacije o tome htjela je upozoriti policiju na tu situaciju. Međutim, došlo je do obrata.

“Skrenula sam iza ugla u Gundulićevu ulicu gdje sam ugledala tri prometna policajca. Stajali su nasred biciklističke staze. Prvo sam ih fotografirala, a onda sam im prišla kako bi im sve ispričala. Prethodno sam im kazala da sam ih fotografirala kako stoje na biciklističkoj stazi”, priča nam kolegica.

No, policajci na tu činjenicu uopće nisu reagirali. “Pa što onda”, odbrusio joj je jedan od njih, da bi policajci ustvrdili kako ne postoji zakon koji prijeći pješacima zadržavanje na biciklističkoj stazi. Od novinarke su zatim zatražili osobnu te su je zapisali.

Policajac joj nije htio pokazati značku

“Tražila sam ih da mi pokažu policijske isprave. Jedan od njih pokazao mi je značku, a drugi nije. Kada sam im ispričala o nepropisno parkiranim automobilima, odgovorili su mi da ima premalo policajca da na sve paze”, priča nam kolegica. “Nakon što smo se rastali, jedan od njih je vikao za mnom gdje mi je kaciga, iako sam punoljetna osoba i ne treba mi kaciga”, ispričala nam je novinarka.

Hrvatska policija, podsjećamo, u posljednje je vrijeme vrlo revna po pitanju kažnjavanja biciklista iako za vožnju biciklom po gradu nije osigurana adekvatna biciklistička infrastruktura.

Policiju, također, moramo upozoriti kako je člankom 129. Zakona o sigurnosti prometna na cestama propisano da je pješak dužan preko kolnika i biciklističke staze ili trake prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjeri da to može učiniti na siguran način. Iz Sindikata biciklista upozoravaju nas i na stavak 3 ovog članka koji kaže i da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak koji postupi suprotno odredbama ovog članka.

Povodom legitimiranja kolegice, policiju upozoravamo kako osobi moraju kazati zašto je legitimiraju, odnosno da se to ne radi bez razloga. A zaista, koji je razlog legitimiranju građanke koja je došla prijaviti nepropisno parkirana vozila policajcima u prekršaju?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr